Strony

środa, 11 czerwca 2025

Chleb na drożdżach ze śliwką i melasą

 


Zaczyn:

  • 340 g mąki orkiszowej jasnej bio typ 630
  • 205 ml wody 
  • 7,5 g soli
  • suche drożdże - na czubku łyżeczki
Przygotowanie:
  1. Drożdże wsypać do wody
  2. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dość dużej miski, wlewamy wodę z wymieszanymi drożdżami
  3. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, dodajemy sól
  4. Przykrywamy miskę (u mnie foliowy czepek- specjalnie do celu przeznaczony ) i odstawiamy na co najmniej 12 godz. w temp. pokojowej


Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
  • 340 g mąki pszennej białej bio typ 750
  • 260 ml wody
  • 7,5 g soli
  • 1,5 g drożdży suchych
  • 6 śliwek suszonych- wcześnie namoczonych
  • płaska łyżeczka melasy buraczanej
  • łyżka siemienia lnianego, wcześnie kilka minut moczonego w wodzie
Przygotowanie;
  1. Do miski z zaczynem dodajemy przesianą mąkę, wodę z rozpuszczonymi drożdżami i melasą, osączonym siemieniem mieszamy tak by składniki dobrze się połączyły (sól rozpuszczam w wodzie tzn. zostawiam część z 260 ml i do niej wsypuję sól)
  2. Uzyskaną masę chlebową przykrywam w misce aż do wrośnięcia( u mnie ok 60 min.)
  3. Po tym czasie składałam ciasto pierwszy raz bez wyjmowania z miski, a tylko wyskropką od dołu do góry, dodałam wtedy pokrojone śliwki
  4. Po ok. 50 min. zrobiłam tak powtórnie i przełożyłam do 2 natłuszczonych smalcem foremek, pozwoliłam by ciasto podrosło
  5. Nagrzałam piekarnik do 210*C i wstawiałam by się piekły, na spód piekarnika wstawiłam naczynie z wodą
  6. Pierwsze 15 min. piekłam z grzałką włączoną od dołu (wtedy jeszcze podrosło)
  7. Następnie góra-dół do zupełnego upieczenia.
Foremki 25 x 11 i 24 x 11cm

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ,a skąd bierze się melasę?pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Że śliwką jeszcze nie jadłam. Wygląda super. Pozdrawiam Uleńko serdecznie ♥️

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam ze śliwką, pyszny i nieco inny, ale nawet z serem smakuje.

    OdpowiedzUsuń