Strony

piątek, 20 czerwca 2025

Truskawki we własnym soku

 

Składniki:

  • truskawki
  • cukier

Przygotowanie:
  1. Truskawki odszypułkować i dokładnie umyć, osączyć na sicie
  2. Pokroić w dość grube plastry, wkładać do garnka lub miski i zasypać cukrem wg uznania
  3. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu, aż do momentu jak puszczą sok
  4. Truskawki wkładać do czystych słoiczków, zalać wytworzonym sokiem zakryć deklami i pasteryzować ok. 15 min ( jeśli słoiczki małe). 

                                                Wykorzystam do deserów.

4 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa. Najpierw spijało się sok a później wyjadało truskawki :) Ilość wyprodukowanych słoików - zawsze za mała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba też tak zrobię, lubię takie truskawki.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przywiałaś wspomnienia z dzieciństwa. Uwielbiam truskawki
    Pozdrawiam serdecznie początkiem lata

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko, mama też takie robiła! Ale dawniej truskawki miały jakby lepszy smak... Albo to myśmy się zmienili...

    OdpowiedzUsuń