Składniki:
- truskawki
- cukier
Przygotowanie:
- Truskawki odszypułkować i dokładnie umyć, osączyć na sicie
- Pokroić w dość grube plastry, wkładać do garnka lub miski i zasypać cukrem wg uznania
- Pozostawić na noc w chłodnym miejscu, aż do momentu jak puszczą sok
- Truskawki wkładać do czystych słoiczków, zalać wytworzonym sokiem zakryć deklami i pasteryzować ok. 15 min ( jeśli słoiczki małe).
Smak dzieciństwa. Najpierw spijało się sok a później wyjadało truskawki :) Ilość wyprodukowanych słoików - zawsze za mała.
OdpowiedzUsuńChyba też tak zrobię, lubię takie truskawki.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzywiałaś wspomnienia z dzieciństwa. Uwielbiam truskawki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie początkiem lata
Matko, mama też takie robiła! Ale dawniej truskawki miały jakby lepszy smak... Albo to myśmy się zmienili...
OdpowiedzUsuń