Składniki :
- gruszki- miałam ponad 1,5 kg
- ocet
- cukier
- goździki
- cynamon
- woda
Przygotowanie :
- Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki lub większe na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne
- Przygotować zalewę: 1/2 szklanki octu 10 %, 4 szklanki wody,1 szklanka cukru, kilka goździków i 2 laski cynamonu- zagotować
- Do zalewy włożyć pokrojone gruszki i gotować na wolnym ogniu aż do zeszkliwienia owoców
- Wyjąć owoce do słoików, wlać wrzącą zalewę i natychmiast zakręcić dekielkami, odwrócić do góry i przykryć ręcznikiem do ostygnięcia.
Moje uwagi;
Lasku cynamonu wyjęłam, a po kilka goździków przełożyłam do słoików.
Gruszkowe przetwory są idealne na zimowe, długie wieczory! Niebawem skończą się świeże, sezonowe owoce, warto je zamykać w słoiczkach pełnych dobra.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Bardzo lubię takie gruszki. Mam jeszcze parę słoików z poprzednich sezonów. W tym roku robiłam śliwki w occie. Pozdrawiam serdecznie ♥️
OdpowiedzUsuńGruszki lubię w każdej postaci. A te na zimę muszą być przepyszne
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Pamiętam takie gruszki do mięs w domu u cioci Deli (przedwojenna kuchnia...). Wtedy mi nie bardzo smakowały, ale teraz doceniłabym ich walory :-)
OdpowiedzUsuń