Strony

niedziela, 12 października 2025

Gruszki w zalewie octowej

Składniki :

  • gruszki- miałam ponad 1,5 kg
  • ocet
  • cukier
  • goździki 
  • cynamon
  • woda


Przygotowanie :
  1. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki lub większe na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne
  2. Przygotować zalewę: 1/2 szklanki octu  10 %, 4 szklanki wody,1 szklanka cukru, kilka goździków i 2 laski cynamonu- zagotować
  3. Do zalewy włożyć pokrojone gruszki i gotować na wolnym ogniu aż do zeszkliwienia owoców
  4. Wyjąć owoce do słoików, wlać wrzącą zalewę i natychmiast zakręcić dekielkami, odwrócić do góry i przykryć ręcznikiem do ostygnięcia.



Moje uwagi;
Lasku cynamonu wyjęłam, a po kilka goździków przełożyłam do słoików.

4 komentarze:

  1. Gruszkowe przetwory są idealne na zimowe, długie wieczory! Niebawem skończą się świeże, sezonowe owoce, warto je zamykać w słoiczkach pełnych dobra.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie gruszki. Mam jeszcze parę słoików z poprzednich sezonów. W tym roku robiłam śliwki w occie. Pozdrawiam serdecznie ♥️

    OdpowiedzUsuń
  3. Gruszki lubię w każdej postaci. A te na zimę muszą być przepyszne
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam takie gruszki do mięs w domu u cioci Deli (przedwojenna kuchnia...). Wtedy mi nie bardzo smakowały, ale teraz doceniłabym ich walory :-)

    OdpowiedzUsuń