Przepis zaczerpnęłam z gotuj.pl
Składniki :
- patisony - ja miałam małe, żółte
- kawałek chrzanu
- koper z nasionami
- pieprz ziarnisty , liście laurowe
- ziele angielskie
- 4 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 1 szklanka octu 10 %
- 1 łyżka soli
Przygotowanie ;
- Patisony umyć
- Zagotować zalewę z octem , cukrem i solą
- Do umytych słojów wkładać patisony , dokładać dodatki z przypraw
- Zalać gorącą zalewą , zakręcać słoje
- Gotować słoje w gorącej wodzie , od momentu zagotowania wody w garnku pasteryzować 15 min.
Uwielbiam marynowane patisony! Najlepsze są te malutkie;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
Ja zrobiłam je dopiero sama pierwszy raz , ale juz wypróbowałam , pyszne są :)
Usuńa ja w życiu jeszcze patisonów nie jadłam..
OdpowiedzUsuńto może warto to zmienic i zrobić parę słoiczków :)
UsuńPatisony są pyszne! u mnie w domu Mama ma je w ogródku i właśnie zrobiła kilka takich słoiczków :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te malutkie, marynowane!
OdpowiedzUsuńKochana Urszulo!
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię na blogu w zabawie Versaitle Blogger Award.
Zawsze pyszne posty i zachwycające przepisy.
Musiałam Cię nominować!
DZIĘKUJĘ !fajna zabawa , ale miło mi oczywiście :)
UsuńResztę formalności potem .
Patisony bardzo lubię, zawsze kupuję gotowe, takie domowe są pewnie o niebo lepsze
OdpowiedzUsuńno ja patisonów nigdy nie jadłam,... nie jestem sobie nawet w stanie wyobrazić jak smakują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)