Składniki :
- połowa małej główki kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne
- kawałek pora i selera
- mała cebulka , 2 - 3 małe ziemniaki
- sól , pieprz , oliwa lub śmietana , liść laurowy , cząber
Przygotowanie :
- Ziemniaki , marchew , seler , cebule obrać
- Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i odciąć połowę główki - pokroić drobno
- Umyte warzywa pokroić w dość sporą kostkę
- Do garnka wlać około 1 l. wody i wrzucić pieprz ziarnisty , szczyptę cząbru , liścia laurowego potem marchew , chwilę pogotować
- W dalszej kolejności kapustę , pietruszkę i cebulę - posolić i zamieszać - gotować chwilę
- Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny smak zupy
- Dosmaczam mielonym pieprzem oraz ociupiną kostki rosołowej ( ale niekoniecznie )
- Już na talerzu można dodać śmietanę lub łyżkę oliwy .
Ta zupa jest bardzo lekkostrawna , wprost dietetyczna :)
Pyszny!
OdpowiedzUsuńLubię taki kapuśniak,bo jest delikatny.
Bardzo lubię kapuśniak :) A do tego jest chyba najtańsze danie jakie znam :)
OdpowiedzUsuńA to prawda jest :)
UsuńZapraszamy na bloga LikeaHater.blogspot.com. Pojawiła się już pierwsza notka, w której autor (Bartek) pisze o minimalizmie w swoim życiu. Post z cyklu "Wolna niedziela". Zachęcamy do przeczytania :) http://www.likeahater.blogspot.com/2012/08/minimalizm.html
OdpowiedzUsuń