Składniki :
- około 1 szklanki startej dyni , może być tez drobno pokrojona w kostkę
- 1 małe jabłko
- łyżka majonezu lub majonezu z jogurtem
- sól , pieprz , cukier
- natka pietruszki
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie :
- Dynię zmieszać ze startym jabłkiem , pokropić lekko sokiem z cytryny , dodać do smaku soli , cukru i pieprzu
- Rodzynki namoczyć , po 5 -10 min osączyć
- Wszystkie składniki wymieszać dodać majonez i rodzynki oraz pokrojoną drobno natkę - wymieszać
- Gotową posypać płatkami migdałowymi
Surówka dobra do potraw mięsnych :) Smacznego !
prezentuje się wybornie, aż chce się zjeść ;)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym takiej sałatki, zwłaszcza, że z dyni na razie potrafię tylko ugotować zupę:D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Może zrobię odrobinę, bo nie wiem czy ,moje mapety będą jadły :)
OdpowiedzUsuńJeśli będziesz Aga robić to najlepsza dynia makaronowa , moja miała porowata niezbyt urodziwą skórę , ale pyszna była :)
Usuń