Strony

niedziela, 9 września 2012

Knedle ze świeżą śliwką




Składniki na ciasto :

  • 30 - 40 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków
  • 10 dag białego sera - zmielonego
  • jajko
  • 15 dag mąki pszennej , może być jeszcze1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól , śliwki
Przygotowanie :
  1. Wszystkie składniki tzn. ser i ziemniaki razem doskonale połączyć , wsypać mąkę , dodać jajko i sól 
  2. Wyrobić jak na kluski leniwe
  3. Śliwki do knedli umyć i wyjąć z każdej pestkę
  4. Masę ziemniaczaną uformować w wałek i odkrawać po kawałku ciasta , tyle by po rozpłaszczeniu go ręką oprószoną mąką można było umieścić połowę śliwki ( ja maczałam ją ciut w cukrze )
  5. Zlepiać brzegi ciasta tak by , śliwka była nim doskonale otoczona , inaczej podczas gotowania pęknie i wypłynie na zewnątrz
  6. W dużym garnku wstawić wodę , posolić i gdy zacznie wrzeć wrzucać knedle , by nie popękały
  7. Gotować od momentu wypłynięcia klusek około 5 - 7  min.
  8. Jeśli knedle będą grubsze to na pewno trzeba je dłużej gotować , najlepiej wyjąć jeden na talerz i spróbować , czy ciasto wewnątrz  - bliżej śliwki już jest ugotowane
  9. Nie gotować na zbyt energicznym  ogniu , bo popękają :)
Najlepsze podawane na ciepło :)



14 komentarzy:

  1. Zawsze mówię mamie : "zjadłbym knedle ze śliwami" ,moze niedługo się spełni ... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz sie nie moge moich sliwek doczekac,sa juz ,,prawie,, dobre,mysle ze w tym tygodniu tez bede miala na obiad knedle...uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli czekasz na węgierki to będą na pewno znakomite w smaku :)
      pozdrawiam i życzę już smacznego !

      Usuń
  3. Jej, uwielbiam knedle ze śliwkami. Domowej roboty są najlepsze, co potwierdza Twoje zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doceniłam knedle dopiero w dorosłym życiu i teraz tylko czekam, aż śliwki pojawią się w osiedlowym sklepiku :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ryneczkach warzywnych już są od dawna,miłego gotowania zatem :)

      Usuń
  5. wyglądają apetycznie;) moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja i moja rodzinka tez lubimy to danie, zwłaszcza starszy syn :)

      Usuń
  6. Świetnie się prezentują ;)
    pyszności ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. W sumie to sezon na śliwki, więc i u mnie się knedle pojawiły. Choć jestem nauczona jeść je ze śmietaną, ale może wypróbuje twoją wersję - z twarogiem. Bo ja nigdy do ciasta, do tej pory nie dodawałam. :).

    OdpowiedzUsuń