Składniki:
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli
- około 180 ml ciepłej wody
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy do smarowania blaszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 4 małe ziemniaki -pokrojone w plasterki
- 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego i zmieszanego z 3 łyżkami oliwy do posmarowania pizzy
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszaj z letnią wodą, dodaj cukier, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 min.
- Do dużej miski przesiej mąkę i sól, wymieszaj z dożdżami i oliwą, wyrabiaj ciasto rękami, jeśli konieczne to dodaj trochę wody
- Zagniataj ciasto na lekko oprószonym blacie około 10 min., aż będzie gładkie i lśniące
- Przełóż ciasto do dużej nasmarowanej oliwą miski, nakryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min., aż wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość
- Wyłóż wyrośnięte ciasto jeszcze raz na oprószony blat i rozwałkuj na dwa placki
- Rozgrzej piekarnik do temp.230-250 stopni C.
- Na wierzchu każdego ciasta ułóż warstwę zachodzących na siebie plasterków ziemniaków. Posyp rozmarynem, polej mieszanką oliwy z czosnkiem
- Piecz na najniższej półce około 15 min., aż ciasto i ziemniaki lekko się zarumienią i staną chrupiące. Przed podaniem posyp solą według uznania.
Z tych składników upiekłam jedną pizzę w prodiżu, a drugą na dużej blaszce w piekarniku.
Smak różnił się nieco od tej tradycyjnej pizzy, ale była smaczna.
Przepis pochodzi z dodatku Rzeczpospolitej "Włochy"
Przepis pochodzi z dodatku Rzeczpospolitej "Włochy"
wygląda pysznie. uwielbiam pizze z ziemniakami!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecajmy innym:)
UsuńTęskni mi się właśnie za takimi potrawami, niestety nie mam obecnie piekarnika :( Wygląda pysznie!!! Przepysznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam także do mnie, dopiero zaczynam przygodę z blogowaniem, a takie strony jak ta są dla mnie olbrzymia inspiracją! Pozdrawiam
www.studentwgarnku.blogspot.com
A może spróbować w prodiżu, moja ta mniejsza była właśnie tak pieczona:)
Usuńzaglądnę do Ciebie, oczywiście,
Pizza z ziemniakami?? Muszę przyznać,że mnie zdziwiłaś i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa tez piekłam taką po raz pierwszy, ale warto było:)
Usuńbardzo nietypowe połączenie, chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTrolldorA: bardzo ciekawe połączenie, chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpomysł trafiony w 10-kę! pozdrawiam i będę polecać!
OdpowiedzUsuńNiesamowity przepis, piękne dziękuję właśnie czegoś takiego szukałam :) Wypróbuję dzisiaj na obiad :) Zapraszam także na stronę miniborwarów: http://www.grupaibc.pl/pl/polskafp_Minibrowary
OdpowiedzUsuńDziękuję, życze udanych wypieków:)stronkę odwiedziłam.
Usuń