Składniki :
- 1/2 kg wieprzowiny- ja użyłam biodrówki
- 20 dag kiszonej kapusty
- 2-3 cebuli, marchewka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier
- 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia
- ewentualnie przyprawa do gulaszu
- pieprz mielony, kilka kropel maggi
Przygotowanie :
1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla
2. Posiekane cebule udusić na patelni na smalcu, wsypać paprykę - wymieszać
3.Przełożyć do rondla, wymieszać z mięsem, dodać pokrojoną marchewkę, zalać szklanką wody i dusić około godziny na wolnym ogniu- często mieszać by nie przypalić, dolewać wody
4. Pół godziny przed końcem gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy , pokrojony czosnek- wymieszać
5. Kapustę wypłukać , jeśli kwaśna, albo tylko dobrze odcisnąć, posiekać , dodać do prawie miękkiego mięsa
6. Doprawić solą, pieprzem,cukrem, kminkiem, ewentualnie szczyptą przyprawy do gulaszu
7. Gotować, aż mięso i kapusta będą miękkie.
1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla
2. Posiekane cebule udusić na patelni na smalcu, wsypać paprykę - wymieszać
3.Przełożyć do rondla, wymieszać z mięsem, dodać pokrojoną marchewkę, zalać szklanką wody i dusić około godziny na wolnym ogniu- często mieszać by nie przypalić, dolewać wody
4. Pół godziny przed końcem gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy , pokrojony czosnek- wymieszać
5. Kapustę wypłukać , jeśli kwaśna, albo tylko dobrze odcisnąć, posiekać , dodać do prawie miękkiego mięsa
6. Doprawić solą, pieprzem,cukrem, kminkiem, ewentualnie szczyptą przyprawy do gulaszu
7. Gotować, aż mięso i kapusta będą miękkie.
Inspiracja - "Szybki obiad z jednego garnka"
Według mnie nie jest to danie zbyt szybkie do przygotowania, ale proste i jeśli potrzebujemy nakarmić większą ilość osób, to można pokusić się i zrobić gulasz po góralsku z podwójnej porcji :)
Według mnie nie jest to danie zbyt szybkie do przygotowania, ale proste i jeśli potrzebujemy nakarmić większą ilość osób, to można pokusić się i zrobić gulasz po góralsku z podwójnej porcji :)
Mmm, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńjeszcze takiego nie jadłam!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie
musiało być pyszne !!!!
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńZjadłabym wielką porcję...
uwielbiam góralskie jadło z kapuchą i mięchem:)
OdpowiedzUsuńHenrietto- było pysznie:)
OdpowiedzUsuńDario -warto wypróbować, polecam:)
Myszko - tak gulasz był pyszny:)
Amber - zapraszam na tak dużą porcję jak zechcesz:)
Gosiu - wiesz co dobre :)
zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://kiedyzjemy.blogspot.com/
Jutro robię! :)
OdpowiedzUsuń