Składniki :
- 50 dag fileta np. z mintaja, morszczuka lub innej ryby morskiej
- 1 i 1/2 szklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 10 dag pieczarek, tyle samo bułki tartej lub kaszy manny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, tłuszcz do smażenia; olej lub sklarowane masło, bułka do panierowania
Przygotowanie:
- Umytą rybę ugotuj przez 10 min. we wrzącym bulionie ( ten bulion można wykorzystać do ugotowania zupy rybnej :)
- Ugotowany filet odsączamy i studzimy, po wystudzeniu lekko odciśnij z nadmiaru wody
- Umyte i pokrojone pieczarki przesmaż na suchej, gorącej patelni, aż odparuje z nich sok, wtedy dodaj masła lub oleju i ciągle mieszając przesmaż je jeszcze 5 min.
- Przestudzone pieczarki i rybę przemiel, albo bardzo drobno pokrój i połącz składniki
- Z jaj oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła, a z białek ubij pianę
- Do ryby z grzybami dodaj utarte żółtka, posiekaną natkę i bułkę tartą , sól i pieprz do smaku- wymieszaj dokładnie
- Teraz dodaj pianę z białek i jeszcze raz starannie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku
- Formuj podłużne krokiety, obtaczaj w bułce i smaż na rumiano z obydwu stron.
Jeśli zdarzyłoby się, że krokiety podczas smażenia kruszą się i rozpadają, to można spróbować uratować je poprzez dodanie jeszcze jednego całego jajka i jeszcze raz dokładnie wyrobić masę.
Na takie danie zawsze mam ochotę;)
OdpowiedzUsuńNemi- wiesz co dobre :)
UsuńMalwinka- i niezbyt pracochłonny :)
Anula- to wypróbuj, polecam:)
Luka LI-częstuj się:)
Ciekawy pomysł na kotleta! :)
OdpowiedzUsuńMusze się przyznać ze nigdy nie robiłam krokietów rybnych. Koniecznie muszę nadrobić zaległości, bo Twoje wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią takiego krokiecika:)
OdpowiedzUsuńAle ekstra! :) Uwielbiam takie dania! Wygląda lekko i zdrowo!
OdpowiedzUsuńI takie jest:)
Usuńfajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą.
nigdy jeszcze nie jadłam krokietów rybnych.. muszą mieć ciekawy smak ;)
OdpowiedzUsuńkrokietów też jeszcze nie robiłam, ale to też może dlatego że same kotlety rybne to była zmora mojego dzieciństwa:P
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie trwa:)
Jakie cuudo! Ja zawsze robiłam krokiety z naleśników, ale ten przepis jest o wiele zdrowszy i pyszny! :)))
OdpowiedzUsuńTe kotleciki wyglądają przepysznie, no i wiadomo co w nich jest, bo w takich kupnych to tak nie do końca.
OdpowiedzUsuńZjadłabym ze smakiem takiego krokiecika;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania rybne, a te kotleciki wyglądają apetycznie!!
OdpowiedzUsuń