A to przepis na pasztet jarski, dla tych co nie lubią mięsa :)
Składniki :
- szklanka fasoli "piękny Jaś"
- pół szklanki ciecierzycy
- natka pietruszki
- tłuszcz do smażenia
- 20 dag pieczarek
- sól, pieprz ziołowy
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie :
- Fasolkę i ciecierzycę moczyłam przez noc w wodzie z dodatkiem szczypty kminku
- Rano ugotowałam je do miękkości w świeżej wodzie
- Umyte i pokrojone pieczarki przesmażyłam na tłuszczu do momentu, aż sok który puszczają w trakcie gotowania zupełnie odparował
- Cebulę pokroiłam drobno i również przesmażyłam do "zeszklenia", dodałam pod koniec smażenia przeciśnięty czosnek
- Wszystkie składniki połączyłam w misce i zmiksowałam (nie musi być tak zupełnie na jednolitą masę :)
- Dodałam pieprz, sól, pokrojoną drobno natkę i wszystko dobrze wymieszałam
Pasztet przechowujemy w lodówce w szczelnym słoiczku. Spożywamy przez kilka dni. Myślę, że gdyby pasteryzować go w słoiczkach, to można byłoby przetrzymać go dłużej :)
Ja do części dodałam jajko,wyrobiłam masę i otrzymałam delikatne, kruche kotleciki :)
Wystarczy tylko je obtoczyć w bułce tartej i usmażyć krótko z obu stron.
Pomysł zaczerpnęłam z "Przepisu na zdrowie"
Ja do części dodałam jajko,wyrobiłam masę i otrzymałam delikatne, kruche kotleciki :)
Wystarczy tylko je obtoczyć w bułce tartej i usmażyć krótko z obu stron.
Pomysł zaczerpnęłam z "Przepisu na zdrowie"
nie jadłam jeszcze warzywnego pasztetu, ciekawi mnie smak:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny jest ten pasztet, polecam :)
UsuńJeśli chodzi o mnie, patrzę głównie na zdjęcia potraw. Są świetne.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komplement,a to głównie zasługa mojej córki :)
Usuńraz jadłam z ciecierzycy-dooobre to było :D Ciekawe jak z fasolą?
OdpowiedzUsuńdla mnie super smaczny :)
Usuńpyszny pomysł na pasztecik:)
OdpowiedzUsuńtak własnie jest Antenko, polecam :)
UsuńDobra alternatywa i odpoczynek od mięsa.
OdpowiedzUsuńPrzygotowuję czasami dla wegetariańskich Gości.
Pozdrowienia!
Pasztet prezentuje sie świetnie...i na pewno jest bardzo smaczny, ciecierzyca jest niezastąpiona:)
OdpowiedzUsuńgenialny przepis i zdjęcia na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuń