Strony

sobota, 31 sierpnia 2013

Dynia w soku z limonek i białym winie


Otwieram sezon na przetwory z dyni :)
Dziś pyszna dynia konserwowana winem białym. Pierwszy raz zrobiłam ją jakiś czas temu temu i mogę powiedzieć; warto trochę się potrudzić. Dynia w białym winie Celebro jest naprawdę pyszna.


Składniki :

  • 2 kg oczyszczonego miąższu z dyni
  • 1 kg i 1 szklanka cukru
  • 5 limonek- około 30  dag, ale cytryny też pewnie mogą być
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina Celebro  www.facebook.com/KlubCelebro
  • goździki, małe kawałki cynamonu

Przygotowanie;
  1. Limonki umyć w gorącej wodzie, z dwóch zetrzeć skórkę i wymieszać z cukrem
  2. Z cukru ze skórkami i 2 szklanek wody oraz wina sporządzić syrop, miąższ dyni pokroić na kawałki grubości 1-2 cm
  3. W co trzeci kawałek wbić okruch cynamonu i goździk (ja dałam mniej)
  4. Z pozostałych limonek wycisnąć sok z skropić nim dynię
  5. Do gorącego syropu włożyć dynie wraz z sokiem z limonek i zagotować
  6. Odstawić po zagotowaniu i pozostawić do następnego dnia
  7. Dynie ponownie zagotować i trzymać na bardzo małym ogniu, aż stanie się szklista- mieszać
  8. Gorącą przełożyć do wyparzonych słoików, zalać syropem i słoiki szczelnie zamknąć.
  9. Ja poddałam słoiki krótkiej pasteryzacji.
Pomysł zaczerpnęłam z Kuchni- magazynu dla smakoszy, Nr specjalny 2/2000
Syrop podczas gotowania zrobił się lekko mętny, ale był bardzo, bardzo smaczny:)
Nadmiar syropu jaki pozostał, po prostu wypiłam...








6 komentarzy:

  1. Brzmi kusząco i wygląda cudownie już wiem jak w tym roku przyrządzę dynię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam takiej dyni, ale brzmi zachęcająco:)) kolor piękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko- wygląda i smakuje tak samo, pysznie!
      Karmel -polecam:)
      Anulo- na pewno się skusisz i przyrządzisz sobie kilka słoiczków:)

      Usuń
  3. Z wielka przyjemnością spróbowałabym takiej dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kompot z dyni, ale to połączenie wydaje się jeszcze smakowitsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoja dynia prezentuje się pysznie!
    Dodatek wina brzmi bardzo ciekawie.

    OdpowiedzUsuń