Otwieram sezon na przetwory z dyni :)
Dziś pyszna dynia konserwowana winem białym. Pierwszy raz zrobiłam ją jakiś czas temu temu i mogę powiedzieć; warto trochę się potrudzić. Dynia w białym winie Celebro jest naprawdę pyszna.
Składniki :
- 2 kg oczyszczonego miąższu z dyni
- 1 kg i 1 szklanka cukru
- 5 limonek- około 30 dag, ale cytryny też pewnie mogą być
- 1 szklanka białego wytrawnego wina Celebro www.facebook.com/KlubCelebro
- goździki, małe kawałki cynamonu
Przygotowanie;
- Limonki umyć w gorącej wodzie, z dwóch zetrzeć skórkę i wymieszać z cukrem
- Z cukru ze skórkami i 2 szklanek wody oraz wina sporządzić syrop, miąższ dyni pokroić na kawałki grubości 1-2 cm
- W co trzeci kawałek wbić okruch cynamonu i goździk (ja dałam mniej)
- Z pozostałych limonek wycisnąć sok z skropić nim dynię
- Do gorącego syropu włożyć dynie wraz z sokiem z limonek i zagotować
- Odstawić po zagotowaniu i pozostawić do następnego dnia
- Dynie ponownie zagotować i trzymać na bardzo małym ogniu, aż stanie się szklista- mieszać
- Gorącą przełożyć do wyparzonych słoików, zalać syropem i słoiki szczelnie zamknąć.
- Ja poddałam słoiki krótkiej pasteryzacji.
Pomysł zaczerpnęłam z Kuchni- magazynu dla smakoszy, Nr specjalny 2/2000
Syrop podczas gotowania zrobił się lekko mętny, ale był bardzo, bardzo smaczny:)
Nadmiar syropu jaki pozostał, po prostu wypiłam...
Nadmiar syropu jaki pozostał, po prostu wypiłam...
Brzmi kusząco i wygląda cudownie już wiem jak w tym roku przyrządzę dynię ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takiej dyni, ale brzmi zachęcająco:)) kolor piękny!
OdpowiedzUsuńMoniko- wygląda i smakuje tak samo, pysznie!
UsuńKarmel -polecam:)
Anulo- na pewno się skusisz i przyrządzisz sobie kilka słoiczków:)
Z wielka przyjemnością spróbowałabym takiej dyni:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kompot z dyni, ale to połączenie wydaje się jeszcze smakowitsze :)
OdpowiedzUsuńTwoja dynia prezentuje się pysznie!
OdpowiedzUsuńDodatek wina brzmi bardzo ciekawie.