Składniki jakich użyłam do tej zupy są proste, a i ugotowanie jej nie nastręcza problemów...
- 50 dag wołowiny pieczeniowej
- 3 średnie cebule
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki keczupu pomidorowego
- łyżka smalcu lub może być olej
- mąka do obsmażania
- łyżeczka kminku
- marchew
- ostra sproszkowana papryka
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie ;
- Wołowinę umyć i pokroić w kostkę, podobnie obraną marchew najlepiej w grube plasterki
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, jak najdrobniejszą
- Mięso i cebulę zrumienić na oleju lub smalcu
- Na koniec smażenia posypać po wierzchu mięso i cebulę -mąką i wymieszać- podsmażyć
- Do garnuszka wlać około 4- 5 szklanek wody, przełożyć podsmażoną cebulę i mięso, dodać przecier pomidorowy, marchew oraz przelany wrzątkiem kminek, gotować zupę na malutkim ogniu do miękkości mięsa
- Wtedy przyprawić zupę ostrą papryką , keczupem, pieprzem i solą ewentualnie cukrem
- Można podawać z tostami.
Pomysł pochodzi z dodatku z przepisami z "Poradnika domowego" - listopad 2012.
Idealna zupa na nadchodzące chłodne dni ... :)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych zup :) Pewnie dlatego, że jest w niej papryka i dużo mięcha ;)
OdpowiedzUsuńRobię często, ale dodaję kolorowe papryki. Można też zrobić kluseczki, odobiście nie preferuję, ale na Węgrzech to norma:) moja ulubiona zupa na jesienne i zimowe dni:))
OdpowiedzUsuńZupa gulaszowa jest moją ulubioną. Jem ją w domu i w różnych barach. Każda jest inna, ale wszystkie do tej pory mi smakowały. Twojej też chętnie spróbowałbym. Może żona taką mi zrobi.
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo ją lubimy.
Hmmm a ja nie robię takiej zupy:( Koniecznie muszę to zmienić:)
OdpowiedzUsuńKonkretna zupa ! Nigdy takiej nie jadłam ale mam wrażenie że by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńDobra taka ostrzejsza zupka ;)
OdpowiedzUsuńno w i końcu wiem, jak wygląda zupa gulaszowa!
OdpowiedzUsuńMusi być dooobre ;D
Nominuję twój blog do Liebster Award.
OdpowiedzUsuńSzczegóły na moim blogu:
http://emilia200.blogspot.com/?spref=fb
pyszności:) mniam mniam:)pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńPyszna zupa:)
OdpowiedzUsuńPyszniutka zupka
OdpowiedzUsuńLubię takie zupy! PYCHA! :)
OdpowiedzUsuńNie widzę w przepisie ile ma być tej marchewki? Albo jestem ślepa, albo nie ma takiej informacji:(
OdpowiedzUsuńMarchew- liczba pojedyncza :)
Usuńczyli JEDNA marchew, pozdrawiam.