W tym daniu wykorzystałam grzyby, bo o tej porze roku łatwo o te świeże skarby z lasu :)
A tym bardziej, że pora na grzybobranie ciągle trwa...
Składniki :
- makaron wstążki Lubella
- około 30 dag maślaków
- płaska łyżeczka mąki
- śmietana słodka około 5 łyżek
- cebula, sól, pieprz, szczypta suszonego rozmarynu
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Obrane grzyby obgotowujemy około 20-30 min. w posolonej wodzie- osączamy
- Na głebokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby i sól
- W około 3/4 szklanki rosołu (może być woda) mieszamy około 5 łyżek śmietany z 1 łyżeczkę mąki, wlewamy do maślaków i dokładnie łączymy, mieszamy by nie powstały grudki - gotujemy chwilę
- Gdy mąka w sosie straci surowiznę doprawiamy pieprzem, rozmarynem, ewentualnie jeszcze solą
- Sosem z maślakami polewamy makaron, ugotowany według przepisu na opakowaniu.
Jestem dość wybredna jeżeli chodzi o grzyby i maślaki nie należą do moich ulubionych ale myśl,że i tak bym się skusiła na takie danie :)
OdpowiedzUsuńA dzisiaj jest dzień makaronu, nie wiem czy wiedziałaś ? :)
Dla mnie maślak to najsmaczniejszy grzyb:)
OdpowiedzUsuńOj taki makaronik z maślaczkami, to bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńPołączenie makaronu i grzybów to pyszny smak!
OdpowiedzUsuńA maślaki skąpane w śmietanie uwielbiam.
uwielbiam maślaki! to moje ulubione grzyby:)
OdpowiedzUsuńpysznie, mi maślaki ostatnio na ogrodzie rosną!
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja! Nigdy nie wpadłam na taki pomysł :)
OdpowiedzUsuńmaślaki w sosie do makaronu-nie znam lepszego dania na szybko, sycąco i smaaacznie :D
OdpowiedzUsuńMmm apetycznie wygląda. A nie myślałaś aby spróbować z własnym makaronem?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ~Ruku
**http://ksiakucharska.crazylife.pl/
Mmm. apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńMożna również kupny zastąpić własnej roboty makaronem, ale to jak ktoś ma czas.:)
Pozdrawiam ~Ruku
Zapraszam do Siebie ! : http://ksiakucharska.crazylife.pl/
Uwielbiam maslaki, pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio opieńki miodowe w śmietanie, też pyszne ;)
OdpowiedzUsuńto zabrzmi zabawnie ;)
OdpowiedzUsuńnie jadlam nigdy maślaków... ale wyglądają super:)
i powodzenia w konkursie, widze że obie bierzemy udział ;)
mniam!:) klasyka w najlepszym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak podane grzyby! A już tym bardziej maślaki
OdpowiedzUsuń