Strony

niedziela, 27 października 2013

Dewolaje z kurczaka



Składniki :
  • filet z kurczaka
  • 4-5 średnich pieczarek
  • 2-3 plastry sera żółtego
  • pół średniej papryki - u mnie żółtej
  • ewentualnie 2-3 suszone śliwki - wcześnie je namoczyłam 
  • sól, pieprz
  • jajko, cebula
  • olej do smażenia, tarta bułka

Przygotowanie:
  1. Po przekrojeniu mięsa uzyskałam 8 dość cienkich plastrów, które lekko rozbiłam i posypałam pieprzem
  2. Pieczarki i cebulę pokroiłam drobno, przesmażyłam na oleju, posoliłam - wystudziłam farsz
  3. Na płatach mięsa kładłam po łyżeczce farszu, mały paseczek papryki (do części dałam kawałki  śliwki) i wąski plasterek sera
  4. Zwijałam mięso, maczałam w roztrzepanym jajku, bułce i smażyłam ze wszystkich stron na dość głębokim tłuszczu.
Jeśli komuś wydaje się, że jest to danie pracochłonne, są to tylko pozory :) Smacznego.

14 komentarzy:

  1. Sentymentalne danie...
    Wieki nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny raz przekonuję się, że klasyka jest najlepsza! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smaka mi zrobiłaś na śliwki suszone. mniam................
    Szkoda, że to niedziela i 21 godzina prawie.
    A kotleciki pyszne, sama takie robię.

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, uwielbiam tak podane mięcho :D

    OdpowiedzUsuń
  5. dokładnie, nie ma to jak dobra klasyka:) dlatego szykuj dodatkowy talerz, wpadam na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W niedziele zrobiłam mężowi niespodziankę i na obiad zaserwowałam właśnie dewolaje z pieczarkami. zjadł dwa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego przepisu szukałam będzie pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojoj... zjadłabym taki przysmak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o, właśnie takiego przepisu szukałam, na pewno go wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń