Strony

środa, 30 października 2013

Masło klarowane


Składniki :
  • masło - ilość dowolna



Szczegóły znajdziesz tu:
http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/klarowanie-masla-przepis-krok-po-kroku
Moje masło nie wyszło jeszcze zbyt idealne. Będę próbowała ponownie, aż uzyskam satysfakcjonujący efekt :)
Masło klarowane nie jełczeje, nadaje się do smażenia, gotowania, pieczenia.
Warto zatem zrobić sobie mały zapas tego cudu...
Wskazówki  Renaty są cenne i do nich Was odsyłam :)

10 komentarzy:

  1. moja mama kupila raz maslo klarowane gotowe z mlekowity- niestety cena- porazajaca.. ja powiem szczerze, ze wole smazyc na zwyklych margarynach bo mam takiego lenia, ze nie chce mi sie klarowac masla a rzeczywiscie jest duzo smaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obowiązkowe w mojej kuchni.
    Ciekawa jestem z jakiego masła robiłaś?
    Ja mam swoje sprawdzone typy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikita- ja jeszcze nie próbowałam innego niż swoje.
      Amber- robiłam z łowickiego.
      AZALITKA- ja tez odkryłam je niedawno...

      Usuń
  3. W ostatnim czasie odkrywam masło klarowane :) I dlatego dziękuję za wskazówki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobry post! pewnie wielu osobom będzie pomocny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez klarowanego masła ani rusz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właściwie to nie znam masła klarowanego bo nie kupuje takiego. Ale słyszałam ze potrawy są o wiele smaczniejsze na takim masełku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. masło klarowane-nie używam, raczej nie smażę na maśle, ale może w końcu się przekonam? Super, że można je samemu zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiele przepisów zawiera masło klarowane, w Anglii kupowałam w supermarkecie, a u nas warto zrobić samej:) Idę poczytać o nim! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń