Strony

środa, 23 października 2013

Moje tiramisu





Składniki na blaszkę: 25x32 cm
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki  mąki 
  • 1 i 1/2  szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Białka ubijamy z cukrem,dodajemy żółtka i olej po łyżce
  2. Dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem- ucieramy
  3. Pieczemy w temp. 180 stopni do zarumienienia (sprawdzić patyczkiem)
Przygotowanie :
  1. Biszkopt kroimy na dwie części
  2. Przygotowujemy syrop do nasączenia ciasta : 6 łyżek rozpuszczalnej kawy rozpuszczamy w około 500 ml przegotowanej , lekko posłodzonej wodzie, dodajemy około 100 ml alkoholu
  3. Przygotowujemy krem do przełożenia biszkoptu :
  • 3 serki mascarpone po 250 gram 
  • szklanka śmietany tortowej 36 %
  • około 3 łyżek cukru pudru
  1. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy kolejne opakowania serków, ubijamy na jednolitą masę
  2. Pierwszą część biszkoptu nasączamy równomiernie syropem z kawą, rozsmarowujemy połowę kremu serowo - śmietankowego, posypujemy startą czekoladą
  3. Przykrywamy drugą częścią ciasta  ( też należy je nasączyć)  i rozsmarowujemy pozostały krem, posypujemy wierzch startą czekoladą. Można prawdziwą kawą. Gotowe.

25 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie ! Oj ...zjadłoby się od samego rana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piję właśnie kawę, jeden kawałek pasowałby do niej idealnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ale to bardzo mocno lubię tiramisu.
    mogę poprosić o kawałeczek ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eMeS- o tak, polecam:)
      Kamila Ziel- zapewne kawa byłaby bardziej wyrazista:)
      Monika W- proszę bardzo, dla ciebie jeszcze jest kawałeczek :)

      Usuń
  4. Koniecznie muszę wypróbować. Jakiego alkoholu najlepiej użyć? biały rum?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dałam po prostu czystego spirytusu, ale pewnie rum tez będzie ok, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ale jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na własnym biszkopcie!!! Musi być najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. AZgotuj-- tez tak uważam:)
      Karmel- wiesz co dobre!
      Anula- wow, to jeszcze lepsze.

      Usuń
  9. Jedno z moich ulubionych ciast:) Ja dodaje likier kawowy, pychota.

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę w końcu wziąć się za takie :>

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. pinkyyy- jeśli masz tylko ochotę:)
      Justyno-gdybym za często jadła to pewnie by mi sie znudziło, ale od czasu do czasu, czemu nie...
      Paulino- :)

      Usuń
  12. Uwielbiam tiramisu. Nieskromnie pochwalę się, że w pieczeniu świetnie sobie radzę ale tiramisu jakoś u mnie nie gościło. Za to moja córcia robi je wspaniale. Może przyszedł czas spróbować? Chętnie skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  13. podoba mi się:D mimo, że bardzo lubię go w wersji jednoporcjówek, których kroić się nie da, to to też mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo- ja ten przepis mam od kogos. Robiłam już to ciasto 3 razy i zawsze sie udawało, więc może i Córka Twoja mając rękę do ciast spróbuje:)pozdrawiam również
      Salvador- to jest może łatwiejsze do zrobienia, bo jak tylko uda się biszkopt, to już jesteśmy"w domu" :)

      Usuń
  14. Tiramisu zawsze jadałam jako deser w szklaneczce.. Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. mój ulubiony deser:) wspaniałe ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myszko- znałam tez taką wersje szklankową, ale i ta jest niezła:)
      Antenko- dziękuję!
      MyBeaty Joy :) zaglądnę do Ciebie, pozdrawiam

      Usuń
  16. co tu dużo pisać kocham tiramisu :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  17. od zawsze na zawsze będę wielbić ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ślinka by mi pociekła, gdybym nie miał swojego Tiramisu w lodówce, ale moje takie postne, bo na biszkoptach i zamiast serka Mascarpone zwykłe waniliowe. Ale i tak dobre było.

    OdpowiedzUsuń