Składniki na blaszkę: 25x32 cm
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanka cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Białka ubijamy z cukrem,dodajemy żółtka i olej po łyżce
- Dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem- ucieramy
- Pieczemy w temp. 180 stopni do zarumienienia (sprawdzić patyczkiem)
Przygotowanie :
- Biszkopt kroimy na dwie części
- Przygotowujemy syrop do nasączenia ciasta : 6 łyżek rozpuszczalnej kawy rozpuszczamy w około 500 ml przegotowanej , lekko posłodzonej wodzie, dodajemy około 100 ml alkoholu
- Przygotowujemy krem do przełożenia biszkoptu :
- 3 serki mascarpone po 250 gram
- szklanka śmietany tortowej 36 %
- około 3 łyżek cukru pudru
- Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy kolejne opakowania serków, ubijamy na jednolitą masę
- Pierwszą część biszkoptu nasączamy równomiernie syropem z kawą, rozsmarowujemy połowę kremu serowo - śmietankowego, posypujemy startą czekoladą
- Przykrywamy drugą częścią ciasta ( też należy je nasączyć) i rozsmarowujemy pozostały krem, posypujemy wierzch startą czekoladą. Można prawdziwą kawą. Gotowe.
Wygląda bardzo apetycznie ! Oj ...zjadłoby się od samego rana :)
OdpowiedzUsuńPiję właśnie kawę, jeden kawałek pasowałby do niej idealnie! ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ale to bardzo mocno lubię tiramisu.
OdpowiedzUsuńmogę poprosić o kawałeczek ? ;)
eMeS- o tak, polecam:)
UsuńKamila Ziel- zapewne kawa byłaby bardziej wyrazista:)
Monika W- proszę bardzo, dla ciebie jeszcze jest kawałeczek :)
Koniecznie muszę wypróbować. Jakiego alkoholu najlepiej użyć? biały rum?
OdpowiedzUsuńJa dałam po prostu czystego spirytusu, ale pewnie rum tez będzie ok, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ale jeszcze nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńNa własnym biszkopcie!!! Musi być najlepsze:)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię tiramisu! :)
OdpowiedzUsuńAZgotuj-- tez tak uważam:)
UsuńKarmel- wiesz co dobre!
Anula- wow, to jeszcze lepsze.
Jedno z moich ulubionych ciast:) Ja dodaje likier kawowy, pychota.
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu wziąć się za takie :>
OdpowiedzUsuńmój ulubiony deser:)
OdpowiedzUsuńpinkyyy- jeśli masz tylko ochotę:)
UsuńJustyno-gdybym za często jadła to pewnie by mi sie znudziło, ale od czasu do czasu, czemu nie...
Paulino- :)
zjadłabym! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu. Nieskromnie pochwalę się, że w pieczeniu świetnie sobie radzę ale tiramisu jakoś u mnie nie gościło. Za to moja córcia robi je wspaniale. Może przyszedł czas spróbować? Chętnie skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się:D mimo, że bardzo lubię go w wersji jednoporcjówek, których kroić się nie da, to to też mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńEwo- ja ten przepis mam od kogos. Robiłam już to ciasto 3 razy i zawsze sie udawało, więc może i Córka Twoja mając rękę do ciast spróbuje:)pozdrawiam również
UsuńSalvador- to jest może łatwiejsze do zrobienia, bo jak tylko uda się biszkopt, to już jesteśmy"w domu" :)
Tiramisu zawsze jadałam jako deser w szklaneczce.. Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie !!!!
OdpowiedzUsuńmój ulubiony deser:) wspaniałe ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńMyszko- znałam tez taką wersje szklankową, ale i ta jest niezła:)
UsuńAntenko- dziękuję!
MyBeaty Joy :) zaglądnę do Ciebie, pozdrawiam
co tu dużo pisać kocham tiramisu :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
z chęcią bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńod zawsze na zawsze będę wielbić ten deser :)
OdpowiedzUsuńŚlinka by mi pociekła, gdybym nie miał swojego Tiramisu w lodówce, ale moje takie postne, bo na biszkoptach i zamiast serka Mascarpone zwykłe waniliowe. Ale i tak dobre było.
OdpowiedzUsuń