składniki :
- 50 dag małej cebulki, najlepsza byłaby szalotka
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanka octu
- 2 łyżki cukru, łyżka soli
- 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Obrane cebulki zalać przygotowaną marynatą
- Zakręcić słoiki, wstawić do gorącej wody i gotować około 10 min. od momentu zawrzenia wody.
Cebulki już były próbowane w szerszym gronie i wszystkim smakowały. Nie jest to może super przystawka, ale dla urozmaicenia menu warto zrobić kilka małych słoiczków (mnie z tej ilości cebulki wyszły 4 ) .
Kiedyś zajadałam się taka cebulką tylko kupną:) Zapisze Twój przepis może kiedyś zrobię , jak uda mi się dostać takie cebulki małe.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, na pewno jest smaczna!
OdpowiedzUsuńAnulo- może kupna smaczniejsza, ale pewnie obydwie wolimy te swoje, domowe :)
UsuńKarmel- w słoiczku było niewiele cebulek, to nawet nie poczuliśmy dobrze ich pysznego smaku:)
studentka_na_diecie- następnym razem poszukam szalotek, myślę, że będą jeszcze smaczniejsze!
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką cebulkę w occie winnym lub białym winie.
OdpowiedzUsuńZ cukrem.
Twoja wersja bardzo mnie kusi.
a to jest myśl, spróbuję z octem winnym, na pewno będą palce lizać, pozdrawiam!
Usuńteż taką robię, bardzo lubię cebulę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczoną cebulę - taka w occie zapewne też mi posmakuje :)
OdpowiedzUsuńSwojej jeszcze nigdy nie jadłam, kusisz Ula:-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dostałam od Rodziców taki magiczny słoiczek:) Próbowałam i ciężko przestać je podbierać;)
OdpowiedzUsuńile bym dała za taki słoiczek:)
OdpowiedzUsuńoo. bardzo się cieszę, że znalazłam u Ciebie taki przepis. Z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa koncepcja :)
OdpowiedzUsuńw makro widziałem jakieś francuski lub hiszpańskie malutkie cebulki niby specjalne do marynowania, ale dość drogie były. Pakowane chyba po 500g.
OdpowiedzUsuń