Strony

wtorek, 22 października 2013

Cebulka marynowana


składniki :

  • 50 dag małej cebulki, najlepsza byłaby szalotka
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru, łyżka soli
  • 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Przygotowanie:




  1. Obrane cebulki zalać przygotowaną marynatą
  2. Zakręcić słoiki, wstawić do gorącej wody i gotować około 10 min. od momentu zawrzenia wody.
Cebulki już były próbowane w szerszym gronie i wszystkim smakowały. Nie jest to może super przystawka, ale dla urozmaicenia menu warto zrobić kilka małych słoiczków (mnie z tej ilości cebulki wyszły 4 ) .


14 komentarzy:

  1. Kiedyś zajadałam się taka cebulką tylko kupną:) Zapisze Twój przepis może kiedyś zrobię , jak uda mi się dostać takie cebulki małe.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł, na pewno jest smaczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anulo- może kupna smaczniejsza, ale pewnie obydwie wolimy te swoje, domowe :)
      Karmel- w słoiczku było niewiele cebulek, to nawet nie poczuliśmy dobrze ich pysznego smaku:)
      studentka_na_diecie- następnym razem poszukam szalotek, myślę, że będą jeszcze smaczniejsze!

      Usuń
  3. Uwielbiam taką cebulkę w occie winnym lub białym winie.
    Z cukrem.
    Twoja wersja bardzo mnie kusi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to jest myśl, spróbuję z octem winnym, na pewno będą palce lizać, pozdrawiam!

      Usuń
  4. też taką robię, bardzo lubię cebulę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczoną cebulę - taka w occie zapewne też mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swojej jeszcze nigdy nie jadłam, kusisz Ula:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie dostałam od Rodziców taki magiczny słoiczek:) Próbowałam i ciężko przestać je podbierać;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ile bym dała za taki słoiczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. oo. bardzo się cieszę, że znalazłam u Ciebie taki przepis. Z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. w makro widziałem jakieś francuski lub hiszpańskie malutkie cebulki niby specjalne do marynowania, ale dość drogie były. Pakowane chyba po 500g.

    OdpowiedzUsuń