Strony

sobota, 12 października 2013

Toskańska zupa pomidorowa pachnąca bazylią




Składniki :

  • kostka rosołowa 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 posiekana duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1kg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mała czerstwa ciabatta (100g) pokrojona na kromki i zapieczona w opiekaczu ( ja dodałam czerstwego chleba)
  • pół łyżeczki bazylii w proszku 
  • bazylia do udekorowania

Sposób :

1. Zagotuj litr wody, wrzuć kostkę rosołową rozmieszaj dobrze i gotuj przez minutę.
2. Oliwę wlej do rondla, na zimną wrzuć cebulę aż się zeszklij, stale mieszając drewnianą łyżką (2-3 minuty)
3. Dodaj koncentrat pomidorowy,wymieszaj i smaż minutę.
4. Wrzuć pomidory,gotuj 5 minut i zalej bulionem.
5. Wsyp cukier oraz wrzuć porwane na kawałki pieczywo.
6. Dodaj bazylię w proszku i gotuj aż ciabatta rozgotuje się i zagęści zupę.
7. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem oraz udekorować młodymi listkami bazylii .

Smacznego :)

Pomysł zaczerpnięty z "Po prostu mi to ugotuj" - P. Brodnicki
To jeszcze jeden pomysł na studencki, szybki i prosty obiad :)

4 komentarze:

  1. bardzo lubię, ale koniecznie dodałabym czosnek jeszcze , pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa musiała być pyszna! Chętnie bym zjadła miseczkę, szczególnie że właśnie wróciłam zmarznięta z dworu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm rewelacja:) ta zupa zdecydowanie dołączy do moich ulubionych przepisów kulinarnych:)
    Zapraszam na mojego bloga:) http://kuchniapelnapasji.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń