Składniki :
- kostka rosołowa
- 1 łyżka oliwy
- 1 posiekana duża cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1kg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów
- 1 łyżka cukru
- 1 mała czerstwa ciabatta (100g) pokrojona na kromki i zapieczona w opiekaczu ( ja dodałam czerstwego chleba)
- pół łyżeczki bazylii w proszku
- bazylia do udekorowania
Sposób :
1. Zagotuj litr wody, wrzuć kostkę rosołową rozmieszaj dobrze i gotuj przez minutę.
2. Oliwę wlej do rondla, na zimną wrzuć cebulę aż się zeszklij, stale mieszając drewnianą łyżką (2-3 minuty)
3. Dodaj koncentrat pomidorowy,wymieszaj i smaż minutę.
4. Wrzuć pomidory,gotuj 5 minut i zalej bulionem.
5. Wsyp cukier oraz wrzuć porwane na kawałki pieczywo.
6. Dodaj bazylię w proszku i gotuj aż ciabatta rozgotuje się i zagęści zupę.
7. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem oraz udekorować młodymi listkami bazylii .
Smacznego :)
Pomysł zaczerpnięty z "Po prostu mi to ugotuj" - P. Brodnicki
To jeszcze jeden pomysł na studencki, szybki i prosty obiad :)
mniam!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię, ale koniecznie dodałabym czosnek jeszcze , pycha!
OdpowiedzUsuńZupa musiała być pyszna! Chętnie bym zjadła miseczkę, szczególnie że właśnie wróciłam zmarznięta z dworu :)
OdpowiedzUsuńmmmm rewelacja:) ta zupa zdecydowanie dołączy do moich ulubionych przepisów kulinarnych:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga:) http://kuchniapelnapasji.blogspot.com