Strony

sobota, 25 kwietnia 2015

Sernik gotowany


Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera mielonego z wiaderka, u mnie president
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń, u mnie śmietankowy + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 masło - 20 dag
  • sok z połowy cytryny


Składniki na ciasto na spód :
  • 30 dag mąki, ja dałam 15 dag krupczatki i 15 dag zwykłej pszennej
  • 10 dag cukru
  •  3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag masła



Przygotowanie :

  1. Z mąki, masła, proszku i cukru zagniotłam szybko kruche ciasto, zostawiłam na 15 min. w chłodnym miejscu
  2. Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam nim blaszkę o wymiarach 24 cm średnicy, ale lepsza będzie większa
  3. Piekłam przez około 50 min. w temp. 180 *C, u mnie był to prodiż
  4. Do garnka włożyłam ser, masło, cukier i sok z cytryny, wymieszałam i postawiłam na ogniu
  5. Mieszałam do połączenia składników, wbiłam jajka i ciągle mieszając gotowałam na małym ogniu
  6. W garnuszku ze szklanką mleka rozmieszałam budyń i mąkę ziemniaczaną, wlałam do masy serowej i ciągle mieszając zagotowałam
  7. Po wystudzeniu ( ale nie całkowitym ), masę ostrożnie przelałam dużą łyżką na wystudzone ciasto, udekorowałam. Pozostawiałam do zupełnego zastygnięcia.

Moje uwagi :
Ciasto należy upiec w takiej foremce by masę serową można było całkowicie przelać na ciasto. Moja foremka była za mała i pozostałą masę serową przelałam na głęboki talerz.
Przepis jaki znalazłam u Marysi nie podawał wymiaru foremki, stąd mój błąd.


Sernik przypominał mi w smaku sernik na zimno. Był bardzo delikatny, długo zachowywał świeżość.
Smakował moim domownikom :)


Jedynie do czego mam zastrzeżenia, to to, że ciasto pod sernikiem na środku po przelaniu masy serowej było wilgotne, boki były kruche i do końca suche.

27 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam serniki. Wyszedł Ci super i jeden kawałek podkradam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, dawno nie robiłam sernika gotowanego.
    Ja piekę trzy placki i przekładam ciepłym serem. Powstaje serowy przekładaniec.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój przepis tu http://kuchniaipasja.blox.pl/2013/01/Sernik-gotowany.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki pyszny serniczek. Jeszcze nigdy nie robiłam gotowanego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny sernik ci wyszedł :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham każdy sernik, a Twój to w ogóle do mnie woła...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja wolę klasyczny, wiedeński - przygotowywany jak najlepszą, czyli okrężną drogą. Mam na myśli własnoręczne kręcenie przez maszynkę chudego twarogu i całą tą resztę czynności, która przeważnie przeraża i skłania do 'chodzenia na łatwiznę' :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękny... i na pewno bardzo smaczny:)
    pozdrawiam wiosennie i smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam jak ja lubię takie serniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam serniki, ale gotowanego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo Ci dziękuję za ten przepis :))))) Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  12. Super sernik :) Czaimy się na taki gotowany ale jakoś na razie coś innego zawsze nam wypada :D

    OdpowiedzUsuń
  13. apetycznie się prezentuje, fajnie udekorowany :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie robiłam takiego sernika, widzę jednak, że musi smakować pysznie, jest taki delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gotowanego sernika jeszcze nie robiłam :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszny. Jeszcze takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  17. ale by mi sie przydał choć kawałeczek....

    OdpowiedzUsuń
  18. Witaj Uleńko !! Sernik wygląda apetycznie i cieszy mnie ,że smakował. Zawsze go piekę raczej w prostokątnej blaszce.
    Moja blaszka okrągła jest do tarty , jest naprawdę duża . Muszę zmierzyć jej średnicę. Następnym razem będę podawać wymiary foremek to świetna uwaga. Można spróbowac podpiec spód , ale w przepisie nie było podane. Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, sernik był smaczny :) Ciasto podpiekłam. A sernik z każdym dniem był coraz smaczniejszy, dziękuje za przepis i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  19. ostatnio chodzi za mną sernik, a ten wydaje się być na miarę moich możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ pyszności :))) uwielbiam serniki, muszę koniecznie wypróbować z Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Gotowany sernik to jeden z moich ulubionych i ze wzgledu na smak i na łatwość przygotowania

    OdpowiedzUsuń
  22. Chętnie zjadłabym taką porcję. Jestem sernikowym łasuchem. A Twój sernik wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Od jakiegoś czasu chodzi za mną taki gotowany serniczek, więc przepis sobie zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń