Strony

poniedziałek, 14 października 2024

Dżem jabłkowo-gruszkowy

 


Składniki :

  • jabłka
  • gruszki
  • kawałek dyni
  • dżemix 3:1


Przygotowanie:

  1. Obrane jabłka i gruszki oraz kawałek dyni obrać i rozdrobnić ( całość to 1 kg ) 
  2. Wsypać je do garnka i krótko zagotować by owoce lekko zmiękły
  3. Do gorącej masy wsypać proszek dżemixu, wymieszać, wsypać cukier, krótko jak w przepisie zagotować
  4. Przełożyć do czystych słoiczków, zakręcić dekielkami i przykryć kocem do wystygnięcia.

9 komentarzy:

  1. Musi być pyszne, u mnie w okolicy to pomór gruszek ,wszystko jakaś rdzawica czy inna choroba zniszczyła ten pyszny owoc.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w centralnej Polsce urodzaj gruszek nadzwyczajny :)
      pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Najgorsze to obieranie... Jaka szkoda, że moja NSR już wybyła z domku :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadmiar jabłek i dynię , muszę i ja zrobić. Pozdrawiam serdecznie 🍄🍄🍄🍁🍁🍁

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki dżemik z pewnością jest pyszny. W tym roku nie robiłam żadnych dżemów ponieważ mam spore zapasy z ubiegłego roku.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie przysmaki ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj słonecznie Ulu
    Ciekawy pomysł. Uwielbiam jabłka, a za gruszkami przepadam.
    Życzę pięknych chwil w złocie jesieni

    OdpowiedzUsuń