Strony

środa, 12 września 2012

Placuszki z tartej cukinii



Składniki :

  • około 3 szklanek startej cukinii , najlepsza taka o grubej, jasnej skórze
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej - jesli takiej nie mamy to może być tylko pszenna
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 mała , starta cebula
  • sól, olej do smażenia
Przygotowanie ;
  1. Utartą cukinię i cebulę mieszamy  ze solą oraz jajkiem
  2. Dodajemy obydwa rodzaje mąki - mieszamy na gładka masę , jeśli byłaby zbyt rzadka ( a musi przypominać masę jaką robimy gdy przygotowujemy placki ziemniaczane ) dosypujemy jeszcze łyżkę mąki pszennej
  3. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy masę i dokładnie rozprowadzamy 
  4. Smażymy z obydwu stron na rumiano
  5. Możemy posypać cukrem albo zjadać na ostro np. z keczupem
Placuszki są delikatne w smaku , gdybym miała porównać je z ziemniaczanymi , to te są delikatniejsze .
Danie smaczne i łatwe do zrobienia :)
Jeśli bardzo się nam śpieszy , a jesteśmy fanami cukinii to zróbmy sobie jajecznicę właśnie z cukinią . 
Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie  dodać do tego cebulę ) , przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i obsmażyć , aż cukinia straci surowiznę i stanie się szklista. Potem wbić do tego 2 - 3 jajka , gotowe. Aha , jeszcze ciut posolić . Warto wypróbować ...


17 komentarzy:

  1. Są to jedne z moich ulubionych wytrawnych placuszków. :) Apetycznie się tu prezentują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dopiero niedawno przekonałam się do nich :)
      pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Wyglądają apetycznie. Właśnie mam cukinię w domu i wypróbuję te placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, ale mogą być pyszne :) Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio miałam ochotę wypróbować cukinię i szukałam jakiegoś fajnego przepisu, z pewnością wykorzystam Twój przepis na placki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję zrobić sobie też jajecznicę z cukinią , pycha :)

      Usuń
  5. o widziałam do tej pory tylko talarki w cieście, a placuszków jeszcze nie.. bardzo interesujący pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomniałaś mi o placuszkach z cukinii, bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne są te placuszki!
    W tym sezonie jeszcze ich nie zrobiłam...
    Ale przecież weekend przede mną.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz o takim czyms slysze ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłam - są przepyszne! najlepsze z sosem czosnkowym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniały pomysł, wkrótce z takim sosem zrobię, dziękuję !

      Usuń
  10. Nigdy nie robiłam takich placuszków ale myślę że wkrótce wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń