Składniki :
- około 3 szklanek startej cukinii , najlepsza taka o grubej, jasnej skórze
- 4 łyżki mąki kukurydzianej - jesli takiej nie mamy to może być tylko pszenna
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 mała , starta cebula
- sól, olej do smażenia
Przygotowanie ;
- Utartą cukinię i cebulę mieszamy ze solą oraz jajkiem
- Dodajemy obydwa rodzaje mąki - mieszamy na gładka masę , jeśli byłaby zbyt rzadka ( a musi przypominać masę jaką robimy gdy przygotowujemy placki ziemniaczane ) dosypujemy jeszcze łyżkę mąki pszennej
- Na rozgrzany tłuszcz kładziemy masę i dokładnie rozprowadzamy
- Smażymy z obydwu stron na rumiano
- Możemy posypać cukrem albo zjadać na ostro np. z keczupem
Placuszki są delikatne w smaku , gdybym miała porównać je z ziemniaczanymi , to te są delikatniejsze .
Danie smaczne i łatwe do zrobienia :)
Jeśli bardzo się nam śpieszy , a jesteśmy fanami cukinii to zróbmy sobie jajecznicę właśnie z cukinią .
Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie dodać do tego cebulę ) , przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i obsmażyć , aż cukinia straci surowiznę i stanie się szklista. Potem wbić do tego 2 - 3 jajka , gotowe. Aha , jeszcze ciut posolić . Warto wypróbować ...
Są to jedne z moich ulubionych wytrawnych placuszków. :) Apetycznie się tu prezentują.
OdpowiedzUsuńA ja dopiero niedawno przekonałam się do nich :)
Usuńpozdrawiam:)
Wyglądają apetycznie. Właśnie mam cukinię w domu i wypróbuję te placuszki:)
OdpowiedzUsuńProszę podzielić się wrażeniami jak się udały :)
UsuńNigdy nie jadłam, ale mogą być pyszne :) Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html
OdpowiedzUsuńWarto zrobić , bo cukinie smaczna i tania.
Usuńpozdrawiam :)
Ależ one muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńOstatnio miałam ochotę wypróbować cukinię i szukałam jakiegoś fajnego przepisu, z pewnością wykorzystam Twój przepis na placki:)
OdpowiedzUsuńProponuję zrobić sobie też jajecznicę z cukinią , pycha :)
Usuńo widziałam do tej pory tylko talarki w cieście, a placuszków jeszcze nie.. bardzo interesujący pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o placuszkach z cukinii, bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszne są te placuszki!
OdpowiedzUsuńW tym sezonie jeszcze ich nie zrobiłam...
Ale przecież weekend przede mną.
Pozdrowienia!
Pierwszy raz o takim czyms slysze ^^
OdpowiedzUsuńrobiłam - są przepyszne! najlepsze z sosem czosnkowym :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, wkrótce z takim sosem zrobię, dziękuję !
UsuńNigdy nie robiłam takich placuszków ale myślę że wkrótce wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńWarto , bo robi sie je szybko i łatwo :)
Usuń