Składniki :
- 2 duże dzwonka ryby
- mąka tyle by zrobiło się ciasto gęstości mniej więcej tego na naleśniki (około 1-2 łyżek)
- jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Rybę umyć pod bieżąca woda, osączyć i skropić sokiem z cytryny
- Jajko rozbić i dodać do niego mąkę - roztrzepać
- Rybę posolić i posypać pieprzem na 10 min. przed smażeniem
- Maczać dzwonka ryby z obydwu stron w panierce z jajkiem
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy rybę, wpierw skórką do dołu
- Smażymy na głębokim tłuszczu z obydwu stron na rumiano.
Danie szybkie i na pewno smaczne, do tego surówka, choćby z białej kapusty i obiad gotowy.
Smacznego:)
Ostatnio polubiłam ryby :) Jem je coraz częściej i na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo PROSTY przepis i warto jeść rybki, pozdrawiam:)
Usuńtaka rybka nigdy nie jest zła:D
OdpowiedzUsuńślinka cieknie:) smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńAnullo- według mnie żadna rybka nie jest zła :)
UsuńAntenko- dziękuje, smaczna była, bo juz zjedzona, zaraz po fotach:)
Tołpygi nigdy nie jadłam, a szkoda bo wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
OdpowiedzUsuńhttp://youarestrongg.blogspot.com/ <------- zdrowe odchudzanie/dieta
rybę smaży się najpierw skórą do góry, żeby była soczysta :)
OdpowiedzUsuń