piątek, 12 kwietnia 2013

Tołpyga smażona w panierce


Składniki :
  • 2 duże dzwonka ryby
  • mąka tyle by zrobiło się ciasto gęstości mniej więcej tego na naleśniki (około 1-2 łyżek)
  • jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny
Przygotowanie:
  1. Rybę umyć pod bieżąca woda, osączyć i skropić sokiem z cytryny
  2. Jajko rozbić i dodać do niego mąkę - roztrzepać
  3. Rybę posolić i posypać pieprzem na 10 min. przed smażeniem
  4. Maczać dzwonka ryby z obydwu stron w panierce z jajkiem
  5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy rybę, wpierw skórką do dołu 
  6. Smażymy na głębokim tłuszczu z obydwu stron na rumiano.
Danie szybkie i na pewno smaczne, do tego surówka, choćby z białej kapusty i obiad gotowy.
Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Ostatnio polubiłam ryby :) Jem je coraz częściej i na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka rybka nigdy nie jest zła:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ślinka cieknie:) smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anullo- według mnie żadna rybka nie jest zła :)
      Antenko- dziękuje, smaczna była, bo juz zjedzona, zaraz po fotach:)

      Usuń
  4. Tołpygi nigdy nie jadłam, a szkoda bo wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do mnie:
    http://youarestrongg.blogspot.com/ <------- zdrowe odchudzanie/dieta

    OdpowiedzUsuń
  6. rybę smaży się najpierw skórą do góry, żeby była soczysta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...