Do zrobienia tego niecodziennego dania zainspirowała mnie AMBER. Przepis znalazłam na jej blogu- kuchennymi drzwiami , często tam zaglądam:)
Powiem nieskromnie, że goście, którym miałam przyjemność podać gulasz byli tym daniem zachwyceni :)
Aniu dziękuję za przepis! zrobiłam go oczywiście trochę po swojemu...U Ciebie było ragu, a u mnie gulasz.
Składniki :
- około 70 dag szynki z dzika
- 3 duże marchewki
- 3 czerwone cebule
- 4 gałązki selera naciowego
- 1 suszona papryczka chili
- pół butelki czerwonego wytrawnego wina
- liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny
- smalec i olej z pestek winogron do smażenia
- 4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów pelati
- zioła- u mnie suszone, ale lepsze byłyby świeże : tymianek, rozmaryn i szałwia
Przygotowanie:
- Marchew, seler pokroiłam w kostkę, obrany czosnek i cebulę też pokroiłam i przesmażyłam na oliwie
- Mięso pokroiłam w kostkę i usmażyłam je na smalcu w garnku o grubym dnie, wlałam do niego po zarumienieniu - wino i gotowałam pod przykryciem około 40 min.
- Dodałam do gotującego mięsa zioła, pieprz ziarnisty, liście oraz pokruszoną papryczkę
- Po 40 min. dodałam pomidorki oraz przesmażone wcześniej na patelni warzywa( marchew, czosnek, seler, cebulę)
- Gotowałam do miękkości mięsa i warzyw( u mnie trwało to jeszcze 30 min.), doprawiłam solą, pieprzem mielonym.
Przepis wypróbuję jeszcze z innym czerwonym mięsem, może też będzie pyszne.
wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńAle niestety nie jem mięsa ;<
Przykro, bo gulasz pyszniutki jest :)
UsuńNo wygląda wyśmienicie. Wykorzystałbym ten przepis tylko skąd wziąć dzika ;)
UsuńPotrawa ciekawa tylko chyba nie często można zakupić u nas dziczyznę;) zwłaszcza dobrej jakości.
OdpowiedzUsuńkrólewska uczta:D
OdpowiedzUsuńApetyczny ten gulasz. Szkoda ,że nie mam dostępu do mięsa z dzika, chętnie bym spróbowała:) Pozdrawiam serdecznie i do następnego spotkania!
OdpowiedzUsuńNatalio - a to prawda, trzeba znaleźć zaprzyjaźnionego myśliwego:)
UsuńAntenko - masz rację:)
Anulo- z wołowiną,a może i wieprzowiną też się sprawdzi, najważniejsze dla mnie były dodatki warzywne i ziołowe :)Do następnego, miłego spotkania!
Urszulo a czy znasz może jakieś szybkie, proste w wykonaniu dania dla mam karmiących? Przy diecie lekkostrawnej z ograniczeniem ostrych przypraw, oraz warzyw uczulających? Jeśli jest coś takiego na blogu, chętnie poproszę o linki;)
OdpowiedzUsuńJak tylko znajdę więcej czasu, to oczywiście pomysle o tym co mi "zapodałaś" . Wtedy się odezwę,a teraz pozdrawiam młodą Mamę:)
Usuńdziczyzna ma bardzo specyficzny smak, z przyjemnością spróbowała bym takiego gulaszu :) choć nie wiem zupełnie jak smakuje bo jedyne "potrawy" jakie jadłam z dziczyzny to wędliny, kiełbasy itp.
OdpowiedzUsuńMniej smakują mi wędliny z dziczyzny, a taki gulasz jest wyśmienity:)
Usuń