Składniki:
- 20 kg śliwek
- cukier
- drożdże winne
Sposób przyrządzenia:
20 kg śliwek pestkujemy, zalewamy wodą w której jest rozpuszczony cukier 5-7 kg. Na 1/3 śliwek 2/3 wody. Roztwór słodkiej wody powinien mieć temperaturę około 30°C - 35°C. Po zalaniu i wymieszaniu dodajemy matkę drożdżową z drożdży winnych (nie dodajemy zwykłych piekarniczych). Całość powinna być utrzymywana w temperaturze powyżej 20°C. Następuje wtedy intensywna fermentacja. Po tygodniu na powierzchni pojawi się piana i zwietrzały owoc, który durszlakiem zbieramy i usuwamy. Smakujemy roztwór. Musi być lekko słodki. Jeżeli jest mało słodki i fermentacja słabnie to rozpuszczamy 5 kg cukru i dolewamy po 8-10 dniach. Jeżeli fermentacja znów jest słabsza usuwamy (cedzimy lub zlewany) owoce, dodajemy wody z cukrem, zamykamy naczynie zakładając rurkę fermentacyjną i niech to sobie pracuje co najmniej 2 tygodnie od ostatniego dodania cukru.
Destylacja
Destylujemy przez podgrzewanie. Jeżeli pojawi się pierwszy skroplony alkohol to zmniejszamy temperaturę i destylujemy powoli. (Ważne!) - pierwszy uzyskany alkohol w ilości około 1/4 litra wylewamy bo nie nadaje się do spożycia. Podczas całej destylacji mierzymy zawartość alkoholu. Gotujemy do czasu, aż zawartość spadnie do 40%. Następnie 40-30% zlewamy oddzielnie. Po pierwszej destylacji od alkoholu, który był mocniejszy niż 40% dodajemy wody na 1 porcję alkoholu dolewamy 2 porcje wody i ponownie destylujemy wyrzucając pierwsze 100 ml. Gotujemy ponownie do 40% a 40-30% zlewamy z tym co uzyskaliśmy z pierwszego gotowania (30-40%) dodajemy dwie porcje wody i destylujemy do 40%. Wszystko co miało powyżej 40% mieszamy, bierzemy małą próbkę i dajemy do laboratorium najlepiej przy zakładach spirytusowych ( wynik będzie bardzo dobry ).
Sposoby doprawienia śliwowicy:
1. Dorabiamy nalewką ze śliwek zasypanych cukrem.
2. Dorabiamy poprzez dodanie nalewki wykonanej z suszonych śliwek zalanych alkoholem.
3. Dobieramy czystą wodą.
4. Dobieramy lekką zapalankę z cukru, kolor lekko złoty
5. Dobieramy do mocy w/g gustu, najlepiej 46-48%
uwielbiam śliwowicę !
OdpowiedzUsuńwww.slodkieslone.pl
Super przepis biorę się właśnie za robotę
OdpowiedzUsuń