Cukinie lub kabaczek marynuję podobnie jak ogórki. A że jeszcze ciągle są dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy :)
Składniki :
- kabaczek - cukinia
- 6 szklanek wody
- 3/4 szklanki octu 10 %
- 5 - 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- koper
- pieprz ziarnisty, liście laurowe
- cebula - obrana
Przygotowanie :
- Kabaczek lub cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wykroić miękką zawartość jaka jest wewnątrz (jeśli młoda cukinia to nie tzeba jej wykrawać)
- Duże kawałki pokroić w kostkę wielkości 3 - 4 cm
- Do każdego słoiczka włożyć po jednym listku laurowym, 2 - 3 ziarnka pieprzu, małej kiści kopru z nasionami i po plasterku cebuli
- W garnku zagotować zalewę z cukrem i solą
- Do ułożonej cukinii i przypraw w słojach wlewać gorącą zalewę, wytrzeć brzegi słojów i przykryć, suchymi czystymi dekielkami - zakręcić mocno
- Do garnka z ciepłą wodą wstawiamy ostrożnie słoje i pasteryzujemy około 15 - 20 min od momentu zagotowania wody w garnku.
super sprawa otworzyć sobie w zimie taki słoiczek:)
OdpowiedzUsuńI jak cieszy zimową porą rozkoszowanie się własnymi przetworami:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe słoiki z cukinią!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe przetwory.
Już niedługo będą otwierane:)
UsuńA ile czasu od zrobienia trzeba czekać żeby były dobre do jedzenia?
OdpowiedzUsuńMyślę, że choćby z tydzień :)
Usuń