wtorek, 30 października 2012

Cukinia marynowana



Cukinie lub kabaczek marynuję podobnie jak ogórki. A że jeszcze ciągle są dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy :)
Składniki :

  • kabaczek - cukinia
  • 6 szklanek wody
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 5 - 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • koper 
  • pieprz ziarnisty, liście laurowe
  • cebula - obrana
Przygotowanie :
  1. Kabaczek lub cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wykroić miękką zawartość jaka jest wewnątrz (jeśli młoda cukinia to nie tzeba jej wykrawać)
  2. Duże kawałki pokroić w kostkę wielkości 3 - 4 cm
  3. Do każdego słoiczka włożyć po jednym listku laurowym, 2 - 3 ziarnka pieprzu, małej kiści kopru z nasionami i po plasterku cebuli
  4. W garnku zagotować zalewę z cukrem i solą
  5. Do ułożonej cukinii  i przypraw w słojach wlewać gorącą zalewę, wytrzeć brzegi słojów i przykryć, suchymi czystymi dekielkami - zakręcić mocno
  6. Do garnka z ciepłą wodą wstawiamy ostrożnie słoje i pasteryzujemy około 15 - 20 min od momentu zagotowania wody w garnku.


6 komentarzy:

  1. super sprawa otworzyć sobie w zimie taki słoiczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak cieszy zimową porą rozkoszowanie się własnymi przetworami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe słoiki z cukinią!
    Uwielbiam domowe przetwory.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile czasu od zrobienia trzeba czekać żeby były dobre do jedzenia?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...