Zostałam poczęstowana pyszną szarlotką. To wypiek Zosi, a przepis na jej zrobienie jest taki
Składniki :
- 2 - 3 jajka , jak małe to właśnie 3
- 1/2 szklanka cukru
- 1 kostka tłuszczu do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła - koniecznie
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- około 1/2 kg mąki
Przygotowanie :
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto tzn.
- wpierw posiekać zimny tłuszcz, łyżke masła, dodać mąkę i posiekać razem z mąką i proszkiem,dodać cukier, jajka, śmietanę i zagnieść na koniec mokrymi rękoma, podzielić na 2 równe części
- Blaszkę wysmarować i przełożyć do niej rozwałkowany jeden blat ciasta, zapiec go na rumiano w temp. 180 stopni C.( obserwować , by nie przypalić)
- W tym czasie przygotować jabłka, obrać, drobno pokroić i z cynamonem i jeśli lubimy, z goździkami. Cukru dodać na swój smak. Prużyć często mieszając , aż masa stanie się szklista i jednorodna
- Gdy ciasto już się zarumieniło, ostrożnie wyjąć blaszkę i wyłożyć na ciasto ciepłą jeszcze masę jabłkową- rozsmarować
- Drugą część pozostawionego ciasta rozwałkować
- Wierzch przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta
- Teraz najlepiej wyłączyć w piekarniki dół pieczenia , a załączyć tylko górę
- Gdy wierzch będzie rumiany , ciasto tez będzie upieczone- cały cykl pieczenia trwa około 55 min.
Smacznego!
Mmmm...zamarzył mi się kawałek do popołudniowej kawy!
OdpowiedzUsuń..proszę się częstować:)
UsuńTaką szarlotkę pamiętam od zawsze i jest chyba najsmaczniejsza. A ja od szarlotek jestem uzależniona chyba- no wymiękam przy tych ciastach
OdpowiedzUsuńCudowna. Po zjedzeniu takiej szarlotki od razu cieplej się robi, mimo beznadziejnej pogody:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to jedno z moich ulubionych i niezawodnych ciast. Nie zadażyło mi się nigdy, żeby mi nie wyszła :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszna szarlotka, ostatnio szaleję na ich punkcie :D
OdpowiedzUsuń