piątek, 26 października 2012

Uzdatnianie cukru miodem


Zrobiłam tak jak zaleca Tombak w swojej książce " Droga do zdrowia "
wzięłam :

  • 75 dag cukru kryształu
  • 200 ml wody 
  • 20 dag miodu
Przygotowanie :
  1. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać w dużym słoju
  2. Odstawić w ciemne miejsce na 8 dni , 3 razy dziennie mieszać drewnianą łyżką
W ten sposób " szkodliwa dla organizmu sacharoza , która pochłania wapń , pod wpływem miodu i wody rozkłada się na glukozę i fruktozę, które są mniej szkodliwe . "
Wierzyc nie wierzyć , spróbowałam , tym roztworem słodzimy sobie napoje , szczególnie zawsze świeżo parzoną herbatę, czy zioła .



9 komentarzy:

  1. Ciekawe, nie słyszałam wcześniej o tym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukrem niczego nie słodzę,ale miodem tak.
    Dlaczego w tej mieszance ma być i miód i cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie to jest dla tych , którzy wolą cukier nad miód...
      a obszerniejszą odpowiedź dałby pewnie tylko sam M.Tombak.
      Ja wypróbowałam ten sposób i słodzę tym miodo-cukrem. Oj słodziutki bardzo i wierzę ,że zdrowszy od zwykłego cukru, a nie zawsze mam ochotę na miód:)
      pozdrawiam i słonecznego dnia życzę.

      Usuń
  3. o proszę, nie wiedziałam tego:) ja zawsze herbatę słodzę samym miodem:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto spróbowac, by móc czasem posłodzic "zdrowym" cukrem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja jednak wolałabym sam miód :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo, nie wiedziałam o czymś takim! A właśnie Jasio z młodszej linii H&C zapodał mi, że pani od korków z fizyki opowiadała, że glukoza jest korzystna dla żołądka, a sacharoza szkodliwa :-) dlatego to mit, że słodzone cukrem np. biszkopty pomagają przy chorobach żołądka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...