wzięłam :
- 75 dag cukru kryształu
- 200 ml wody
- 20 dag miodu
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki połączyć i wymieszać w dużym słoju
- Odstawić w ciemne miejsce na 8 dni , 3 razy dziennie mieszać drewnianą łyżką
W ten sposób " szkodliwa dla organizmu sacharoza , która pochłania wapń , pod wpływem miodu i wody rozkłada się na glukozę i fruktozę, które są mniej szkodliwe . "
Wierzyc nie wierzyć , spróbowałam , tym roztworem słodzimy sobie napoje , szczególnie zawsze świeżo parzoną herbatę, czy zioła .
Ciekawe, nie słyszałam wcześniej o tym :)
OdpowiedzUsuńCukrem niczego nie słodzę,ale miodem tak.
OdpowiedzUsuńDlaczego w tej mieszance ma być i miód i cukier?
Pewnie to jest dla tych , którzy wolą cukier nad miód...
Usuńa obszerniejszą odpowiedź dałby pewnie tylko sam M.Tombak.
Ja wypróbowałam ten sposób i słodzę tym miodo-cukrem. Oj słodziutki bardzo i wierzę ,że zdrowszy od zwykłego cukru, a nie zawsze mam ochotę na miód:)
pozdrawiam i słonecznego dnia życzę.
bardzo ciekawy pomysl ;)
OdpowiedzUsuńo proszę, nie wiedziałam tego:) ja zawsze herbatę słodzę samym miodem:D
OdpowiedzUsuńWarto spróbowac, by móc czasem posłodzic "zdrowym" cukrem:)
OdpowiedzUsuńja jednak wolałabym sam miód :)
OdpowiedzUsuńWiadomo, miód jest bezcenny:)
UsuńOoo, nie wiedziałam o czymś takim! A właśnie Jasio z młodszej linii H&C zapodał mi, że pani od korków z fizyki opowiadała, że glukoza jest korzystna dla żołądka, a sacharoza szkodliwa :-) dlatego to mit, że słodzone cukrem np. biszkopty pomagają przy chorobach żołądka.
OdpowiedzUsuń