| 
Biała kiełbasa nie popęka w czasie gotowania
  , jeśli zalejesz ją w garnuszku od razu gorącą wodą. Gotuj na małym ogniu
  przez 20 min. Gotowana , przestudzona smaczna jest też smażona. Ułóż ją na
  patelni i z wierzchu ponakłuwaj  widelcem co 2-3 cm, by kiełbasa nie
  popękała. Smaż do lekkiego zrumienienia. | 
| 
Jeśli lubimy żurek w
  ostrym wydaniu , to pod koniec gotowania dołóżmy do niego łyżkę startego
  chrzanu. | 
| 
Sok z kiszonych
  ogórków można wykorzystać zalewając nim obrane ząbki czosnku. Po kilku dniach
  będą już ukiśnięte. Uwaga! nie należy ogórków ze słoja wyjmować ręką , a
  WYŁĄCZNIE widelcem. Wtedy ogórki mogą stać niekoniecznie w lodówce i nie
  popsują się szybko. | 
| 
Resztki żółtego sera można wykorzystać np. do sosu do spaghetti. Należy
  stopić go na maśle  i rozprowadzić niewielka ilością słodkiej
  śmietany-do połączenia składników. | 
| 
By podczas gotowania
  jajka nie pękały wodę w której je gotujemy solimy | 
| 
Jeśli PRZED pieczeniem umyte i osuszone mięso
  obsmażymy na rozgrzanym oleju to sok z niego nie wycieknie, a mięso poddane
  takiemu zabiegowi będzie po upieczeniu smaczne i kruche. A w czasie pieczenia
  należy podlewać je wytworzonym sosem. | 
| 
Upieczone mięso
  przed krojeniem dobrze jest przetrzymać przez 10-25 min. w ciepłym miejscu
  (np. wyłączonym piekarniku).Pomaga to zachować soki w mięsie i ułatwia
  krojenie. | 
| 
Aby białka z jaj
  ubiły się nam na "sztywno", należy dosypać do nich płaską łyżeczkę
  soli. | 
| 
Aby ryba pozostała soczysta po ugotowaniu i
  smażeniu ,posól ja tuz PRZED przyrządzaniem. Najlepiej 5-10min ma być posolona
  przed smażeniem lub gotowaniem. Inaczej sól "wyssie" zbyt dużo
  wody z niej. | 
| 
Sernik będzie
  puszysty, jeśli w połowie pieczenia wyjmiesz go na chwilę z piekarnika i
  ostrym nożem dokładnie oddzielisz nadzienie od brzegu formy. Potem
  natychmiast wstaw do piekarnika. Sernik będzie tez równiejszy podczas
  pieczenia. | 
| 
Jedzmy kaszę gryczana, bo dostarcza
  organizmowi bezcennego krzemu ! 
Jedzenie jaj dostarcza nam (a szczególnie
  żółtko - mikroelementów, witamin i biopierwiastków, a zawarta w żółtku
  lecytyna zapobiega miażdżycy). | 
| 
Pieprz jest
  bakteriobójczy-chroni żołądek przed wrzodami, używajmy go zatem. | 
| 
Ziele angielskie
  chroni trzustkę. | 
| 
Tymianek
   ,mięta i  kurkuma w curry zapobiega zatrzymywaniu soków
  trawiennych i żółci w woreczku żółciowym | 
| 
Kminek
   bazylia, majeranek i koper włoski ułatwia trawienie potraw powodujących
  tak zwane wzdęcia. Gotujmy groch i fasolę z kminkiem.Bazylia pasuje do dań z
  pomidorami. | 
| 
Papryka, czosnek
  chrzan maja podobne działanie jak antybiotyki. | 
| 
Cebula jest wspaniałym środkiem
  regenerującym i wzmacniającym organizm. Wzmacnia kurację antyreumatyczną
  zwalcza infekcje, biegunki, jest tez doskonałym środkiem kosmetycznym. Leczy
  cerę. | 
| 
Aby mięso , ryby
  tez, podczas smażenia nie przywierały do patelni  ,trzeba gorącą patelnie
  poprószyć solą i pozostawić dotąd ,dopóki sól nie zaczynia podskakiwać
   na niej. Potem sól usunąć i smażyć mięso. | 
| 
ODROBINA soli dodana
  do imbryka z herbatą sprawi ,że napar będzie mocniejszy. | 
| 
Aby uratować
  przesolony rosół, należy wlać do gotującego roztrzepane jajko i przecedzić.
  Do innych przesolonych zup wrzuca się (do zagotowania) pokrojone surowe
  ziemniaki albo skórkę chleba. | 
| 
Aby uratować przesolony rosół, należy wlać
  do gotującego roztrzepane jajko i przecedzić. Do innych przesolonych zup
  wrzuca się (do zagotowania) pokrojone surowe ziemniaki albo skórkę chleba. | 
| 
Zielarze zalecają
  odpoczynek na poduszeczkach wypełnionych suszoną paprocią - usuwa bóle głowy
  oraz objawy zmęczenia i niepokoju. | 
| 
Miód akacjowy
  polecany jest przy nadkwasocie , chorobach przewodu pokarmowego, nerek i dróg
  moczowych. | 
| 
Miód gryczany dobry
  przy miażdżycy ,chorobach serca i układu krążenia. | 
| 
Miód lipowy łagodzi
  objawy przeziębienia, grypy i angina także depresji, niepokoju i
  zdenerwowania. | 
| 
Kilka  skórek 
  z cytryny dodanych do kompotu podczas gotowania zapobiegną
  rozgotowaniu się owoców i poprawią aromat kompotu. | 
| 
Cząber ogrodowy
  pobudza trawienie. Używajmy go do potraw z fasoli i grochu, do zupy
  jarzynowej, kapuśniaku, farszów mięsnych oraz dań z tłustego mięsa. Komponuje
  się z majerankiem i tymiankiem. | 
| 
Oregano stosujemy do potraw makaronowych, ciężkich
  zup i pieczonych mięs | 
| 
Rozmaryn pasuje do potraw mięsnych , szczególnie z
  baraniny, a także ryb i pieczonych ziemniaków. | 
| 
Gałka muszkatołowa wzbogaci aromat grzanego piwa i
  wina oraz pierniki i dania warzywne ,zupy i pieczone mięso . | 
| 
Estragon polecany jest do przyprawiania drobiu, ryb,
  baraniny ,cielęciny i dziczyzny. Stosowany w diecie bezsolnej. Zastępuje tez pieprz. | 
| 
Kolendra- zmielona pasuje do pasztetów ,potraw
  mięsnych i zup | 
| 
Mój zestaw przypraw do kurczaka pieczonego:
  estragon, tymianek, rozmaryn, bazylia, szałwia. Dobrze jest podczas pieczenia
  kurczaka dodawać do niego białe wino  oraz sok z cytryny. | 
| 
Suszone morele wzmacniają odporność i stymulują
  pracę serca ze względu na dużą zawartość potasu. Są też bogate w żelazo,
  błonnik, magnez i wapń oraz wit. A, C, PP i z grupy B. Ułatwiają trawienie. | 
| 
Por to warzywo bogate w wit. z grupy B, E i C. Ma
  tez potas, sód ,magnez i wapń.Pod tym  względem przewyższa cebulę i
  szczypiorek .Jedzmy go więc na surowo jak najczęściej. | 
| 
Brokuły mają 3 razy więcej wit. C niż kalafior. Są
  bogate w sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, karoten, wit. B1 i B2 oraz kwas
  foliowy .Przeciwdziała gromadzeniu się  złego cholesterolu. | 
| 
Dynia jest skarbnica potasu, sodu, magnezu i
  karotenu. Ma tez wit.C , B1, B2, B6. Wskazana przy chorobach wątroby,
  nerek-działa odkwaszająco. | 
| 
Porzeczka czerwona zawiera wit.A, E, B i C.Oraz
  potas, wapn, fosfor, błonnik. | 
| 
Pijmy sok z aloesu , bo bardzo zdrowy. O nim warto
  poczytać już samemu. | 
| 
INNE CIEKAWOSTKI: | 
| 
Ręce zabrudzone pracą w ogródku ,kuchni i pracach
  porządkowych dobrze jest natrzeć świeżo ugotowanym ,rozgniecionym
  ziemniakiem. Niedojrzały ,rozgnieciony pomidor też jest dobry na takie
  dolegliwości. | 
| 
Białym  serwetkom, ściereczkom  i obrusom
  biel przywróci moczenie na noc w wodzie z dodatkiem spirytusu( 1 łyżeczka na
  1 l. wody) | 
| 
Meble dębowe można wyczyścić mocząc szmatkę w letnim
  piwie i wycierać je do sucha. Potem przygotować mieszaninę do polerowania:
  4dag wosku, 3 dag cukru ,trochę piwa i wymieszać. Nakładać to na meble i
  polerować. Meble będą wyglądać jak nowe. Wypróbować wpierw w niewidocznym
  miejscu! | 
| 
Wszelkie gryzonie i insekty wygonimy z domy zapachem
  bzu czarnego, świeży piołun tez jest dobry. | 
| 
Zestarzałe plamy po
  owocach można usunąć mieszaniną 2 łyżeczek amoniaku z płaska łyżeczką soli.
  Nasączyć plamę, a potem dokładnie wypłukać. | 
| 
Świeże plamy po owocach usuwamy posypując jak
  najszybciej plamę solą, a potem zalać ją wrzątkiem, jeśli materiał wrzątek
  wytrzyma :) | 
| 
Mocno zardzewiały przedmiot z kutego żelaza dobrze
  jest włożyć do "kąpieli" z nafty i pozostawić na kilka dni. Potem
  czyścić twardą szczotką. | 
| 
Naczynia EMALIOWANE nadają sie do gotowania a NIE do
  DUSZENIA, SMAŻENIA, W naczyniach ALUMINIOWYCH można smażyć dusić gotować, NIE
  NALEŻY natomiast przechowywać w nich potraw zwłaszcza kwaśnych lub słonych.
  Kwasy powodują przechodzenie aluminium do potraw. | 
| 
Świeże plamy z
  atramentu wywabia sie cytryną lub 10 % kwaskiem cytrynowy. | 
| 
Plamy z trawy zmywa
  się spirytusem , a potem spłukuje wodą. | 
| 
Żywicę usuwa się terpentyną, albo posmarować świeżym
  masłem, a po godzinie zmyć roztworem z amoniaku z solą w proporcji 4 łyżki
  amoniaku na 1 łyżkę soli. | 
| 
Zużyta herbata jest dobrym nawozem dla kwiatów
  pokojowych. | 
| 
Naczynia mosiężne zachowają blask gdy od czasu do
  czasu przetrzemy je roztworem:1 szk. octu z łyżką mąki i soli. Potem spłukać
  je wodą z solą i wytrzeć do sucha. | 
| 
Srebrne sztućce ,biżuterię też, wyczyścisz pastą do
  zębów, potem opłucz letnią woda i wytrzyj do sucha. | 
| 
Dosyp parę ziaren ryżu do solniczki ,nie
  zwilgotnieje. | 
| 
Ślady z długopisu
  trzeba przetrzeć octem i spirytusem zmieszanym 1:1, z białych rzeczy najlepiej
  usuwać sokiem z cytryny | 
| 
Plamy ze smaru
  pokryj masłem lub gęstym olejem jadalnym, potem potrzyj , kilka razy
   powtórz , po czym spierz. | 
| 
Po wyjęciu produktu
  żywnościowego z torebki plastikowej koniecznie go umyj! Pozbędziesz się
  pestycydów , które przenikają do jedzenia i blokują działanie hormonów
  płciowych. | 
| 
Aby mięso , ryby
  tez, podczas smażenia nie przywierały do patelni  ,trzeba gorącą
  patelnie poprószyć solą i pozostawić dotąd ,dopóki sól nie zaczną podskakiwać
   na niej. Potem sól usunąć i smażyć mięso. | 
| 
ODROBINA soli dodana do imbryka z herbatą sprawi ,że
  napar będzie mocniejszy. | 
| 
Szpinak należy gotować w odkrytym garnku
  .Dzięki temu nie straci swojego koloru. | 
| 
Aby uratować przesolony rosół, należy wlać do gotującego roztrzepane
  jajko i przecedzić. Do innych przesolonych zup wrzuca się (do zagotowania)
  pokrojone surowe ziemniaki albo skórkę chleba. | 
| 
Zielarze zalecają
  odpoczynek na poduszeczkach wypełnionych suszoną paprocią - usuwa bóle głowy
  oraz objawy zmęczenia i niepokoju. | 
| 
Wrzosowy  miód dobry przy chorobach nerek i prostacie
  u mężczyzn | 
| 
Miód  z mniszka lekarskiego dobry przy
  zaburzeniach trawienia ,chorobach żołądka, jelit , wątroby, nerek i dróg
  moczowych. | 
| 
Owoce czarnej jagody są zbawienne dla cukrzyków, obniżają poziom
  cukru we krwi , ale chronią tez przed powikłaniami tej choroby.
  Przeciwcukrzycowo działają tez suszone liście tej rośliny. Świeże owoce
  działają raczej rozwalniająco. Domowe leki z czarnej jagody wpływają
  rewelacyjnie na pracę jelit i niszczą bakterie gnilne wywołujące dokuczliwe
  wzdęcia. Potrafią unieszkodliwić bakterie odporne na antybiotyki. Chronią nas
  przed wnikaniem toksyn ze skażonej żywności i wody. Ostatnio stwierdzono, że
  bronią przed nowotworami i miażdżycą. Poprawiają nam pamięć , zdolności
  intelektualne oraz usprawniają krążenie. Owoce jagody zapobiegają tworzeniu
  się zakrzepów krwi .Dzieciom u których stwierdzono lub podejrzewamy owsiki
  czy glisty należy podawać duże ilości owoców czarnej jagody. Owoce te mają
  tez dobroczynny wpływ dla osób z wadami wzroku,  m.in. dla tych którzy
  gorzej widzą z nastaniem zmroku. Pytać w aptekach o preparaty oparte na
  sproszkowanych owocach borówki brusznicy ( czarnej jagody), bo takie już się
  pojawiły. | 
| 
Przywiędłą natkę pietruszki  lub koperek można odświeżyć
  ,wkładając je na godzinę-dwie do zimnej  wody z odrobiną octu. | 
| 
Gotowany ryż będzie śnieżnobiały, gdy do gotującej wody dodamy
  kilka kropel soku z cytryny. Kolor żółty ryżu uzyskamy dodając szczyptę
  carry.  Kolor zielony zyska ryz ugotowany w wodzie pozostałej po gotowaniu
  szpinaku. | 
| 
Pieczeń barania będzie wyjątkowo smaczna ,
  jeśli przyprawisz ją listkami ruty zmielonej z szałwią.Ruty używamy w małych
  ilościach- wystarczy 1 łyżeczka na 1 kg mięsa. | 
| 
Limonka - ma smak aromatyczniejszy od
  cytryny, dojrzewa w czasie jej przechowywania.  Wzmacnia organizm . Sok
  i plasterki dodaje się do drinków, potraw mięsnych , marynat , służy tez do
  dekoracji. 
Granat - ziarenka są słodkawo - kwaśne .
  Granat ma właściwości ściągające , poprawia trawienie, pomaga w
  przeziębieniu. Używamy go do sałatek , napojów , kurczaka , ryb , sosów do
  mięs. 
Papaja - ma smak podobny do melona. Dojrzała
  jest aromatyczna i miękka. Ułatwia trawienie i odchudzanie , przyspiesza
  gojenie ran. Używajmy jej do sałatek , sorbetów , kurczaka i marynat. 
Kiwi - ma orzeźwiający smak. chroni nas ,
  gdy ją często spożywamy przed przeziębieniem i nowotworami, reguluje
  ciśnienie krwi. Służy do deserów , koktajli , potraw mięsnych. 
Mandarynka -  powinna być  słodsza
  od pomarańczy . Zwiększa odporność organizmu na przeziębienia. Służy do
  sałatek , deserów , ciast , na dżemy. 
Gerjpfrut - czerwone są mniej gorzkie od
  białych. Ułatwiają odchudzanie , pobudzają przemianę materii. Chronią przed
  miażdżycą i nowotworami. Służą do surówek i sałatek oraz koktajli. | 
| 
Jeśli nie zużyjesz od razu całej puszki z jakimś owocem
  egzotycznym to nie pozostawiaj go w puszce , ale przełóż do zakręcanego ,
  szklanego słoika. Tak samo postąp z innymi przetworami , których nie zużyjesz
  w całości. , przełóż zawsze do słoja. | 
| 
Brzydkie zapachy z lodówki usuniesz wsypując
  na talerzyk opakowanie proszku do pieczenia. 
Wymieniaj go co najmniej co 2 tygodnie. | 
| 
Dym papierosowy zneutralizujesz umieszczając w pokoju gąbkę
  nasączoną wodą z octem. 
Nikotynowy zapach pochłaniają też chryzantemy. | 
| 
Przykry zapach z butów usuniesz wsypując na noc sody
  oczyszczonej. 
Wsyp ją wpierw do starej skarpetki , a potem włóż do butów. | 
| 
Kwaśna woń ze słoików po marynatach zniknie , gdy nasypiesz do
  nich trochę gorczycy i zostawisz na 
kilka godzin. | 
| 
Zapach cytryny , a jeszcze lepiej lekko zepsutej odstrasza
  nieproszone koty. | 
| 
Woń gotowanej kapusty , brokułów czy ryb zneutralizują gotowane
  na wolnym ogniu cynamon oraz goździki z niewielkim dodatkiem cukru. | 
| 
Swąd przypalającego się mleka wchłonie warstwa soli lub kawy
  zbożowej , którą rozsypiesz na płytę kuchenną. | 
| 
Naczynie , które bardzo pachnie rybą , wypłucz najpierw bardzo
  zimną wodą , a następnie przetrzyj plastrem cytryny. | 
| 
Jeśli kupujesz biały ser to zwróć uwagę czy
  jest świeży.Zapach powinien być tylko LEKKO kwaśny. 
Twaróg powinien mieć też jednolitą barwę i i
  wilgotną, ale nielepiącą się powierzchnię. | 
| 
Sery , które chcemy zaserwować gościom na desce powinny być
  wyjęte z lodówki godzinę przed spożyciem. 
W temperaturze pokojowej rozwiną swój smak. | 
| 
Na plamy ze smaru najlepszy jest tłuszcz :olej jadalny , masło.
  to miejsce pokrywamy tłuszczem i czas jakiś musi "trawić "smar. | 
| 
Krew na ubraniu wybarwi woda utleniona (polewać stopniowo i
  wyciskać w suchą szmatkę tę krew ) , albo zamoczyć to miejsce w zimnej wodzie
  z dodatkiem soli  lub sody. Potem pierzemy zwykłym mydłem. | 
| 
Gumę do żucia jest dobrze zamrozić , a następnie wykruszyć ją z
  poplamionego miejsca  na ubraniu. | 
| 
Na plame z trawy pomoże spirytus , gorąca woda , sok z cytryny. | 
| 
Na plamę ze szpinaku położyć plastry obranego ziemniaka . | 
| 
Do zaprawiania zup , zamiast śmietany można użyć pożywnego
  żółtka.Przed dodaniem warto rozmieszać je z 
częścią wywaru. | 
Porady i ciekawostki
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)
 
 
bardzo fajny poradnik! dowiedziałam sie wiele ciekawych rzeczy!
OdpowiedzUsuńI ja też :-)
OdpowiedzUsuń