Dla wielbicieli smażonej wątróbki mam taki przepis. Znalazłam go kiedyś w jakimś czasopiśmie i kilka razy wypróbowałam . Może i Wam przypadnie do smaku.
Składniki:
- 50 dag wątróbek drobiowych
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 ząbki czosnku
- olej , sól , pieprz
- sok z cytryny
- koncentrat pomidorowy - 2 płaskie łyżki
- odrobina cukru
Przygotowanie:
- Każdą wątróbkę rozdzielamy na pół ( wcześniej myjemy , a właściwie moczymy ją przez 20 40 min. w mleku)
- Na patelni rozgrzewamy olej
- Wątróbkę obtaczamy w mieszance mąki z bułką
- Smażymy ją na oleju , przekręcamy na obydwie strony, ( najlepiej robić to szeroką łopatką - w kuchni bardzo jest pomocna) , po usmażeniu wątróbkę wyjmujemy je na talerz
- Obrany i pokrojony na drobno czosnek smażymy na oleju na patelni na której smażyła się wątróbka
- W 1/2 szklance zimnej wody mieszamy koncentrat pomidorowy i dolewamy do lekko podsmażonego czosnku- chwilę gotujemy
- Próbujemy , dodajemy dopiero teraz sól, pieprz , jeśli zbyt ostre dodajemy trochę cukru
- A jeśli trzeba to można dodać parę kropel soku z cytryny - całość wymieszać.
- Do sosu dokładamy wcześniej usmażone wątróbki i razem jeszcze chwilę podsmażamy
- Wątróbkę można połączyć w jedno danie z kluseczkami ziemniaczanymi . Smacznego.
Ja eksperymenty z watrobka dopiero zaczynam, wiec chetnie skorzystam z tego przepisu, bo wydaje mi sie ciekawy!
OdpowiedzUsuńA warto spróbować... pozdrawiam
Usuńlubię ostrość w daniach. lubię wątróbkę. lubię kaszę i ryż.
OdpowiedzUsuńwiesz, wproszę się chyba do Ciebie ;]
pyszności!
Zapraszam :)
UsuńOoo ja też jestem fanką wątróbki!
OdpowiedzUsuń