Składniki na zupę :
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej ( mrożona tez pewnie będzie dobra )
- 1 mały ziemniak
- połowa małej cukini
- 1 pojedynczy , duży filet z kurczaka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- marchew , pietruszka , kawałek selera , 3 - 4 cm pora
- 1/2 szklanki makaronu typu zacierki (może byc inny , ale raczej drobny )
- 1/3 łyżeczki carry , 2 liście laurowe , pieprz ziarnisty 2 -4 ziarnka
- sól , pieprz mielony , chili mielone lub kawałek papryczki chili
- olej do smażenia
Przygotowanie :
- Warzywa obieramy i kroimy w dość drobną kostkę , ziemniak grubiej
- Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy
- Warzywa kolejno podsmażamy na oleju , poczynając od marchwi i kolejno podsmażone przekładamy do garnuszka z 700 ml . wody (cebulę i czosnek też podsmażamy i przekładamy do zupy )
- Ziemniak kroimy wprost do garnuszka , dodajemy sól , liście laurowe , pieprz ziarnisty i pokrojony drobno , umyty filet- gotujemy
- Wsypujemy makaron , mieszamy i jeszcze gotujemy do miękkości wszystkich składników
- Na koniec wsypujemy kukurydzę konserwową i doprawiamy do smaku dodając carry , pieprz mielony i chili ( jeśli nie była to papryczka wcześniej podsmażona z warzywami )
- Już na talerzu możemy dodać łyżkę śmietany , ale niekoniecznie , bo zupa jest dobra sama w sobie ...
Ja dodałam do zupy miniaturowe kolby kukurydzy , ale nie były konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz