Wczoraj na obiad zrobiłam kotlety z grochu (na moczenie fasoli było już za późno ...)
Składniki :
- 20 - 30 dag grochu łupanego
 - 2 małe cebule
 - sól , pieprz prawdziwy i ziołowy
 - majeranek otarty
 - 2 jajka
 - bułka tarta
 - olej do smażenia
 
Przygotowanie :
- Przemyty na sicie groch moczymy około 30 min.
 - Po tym czasie gotujemy go w tej wodzie do miękkości , ale nie takiej zupełnej miękkości ( często mieszamy , by nie przypalić )
 - Po przestudzeniu mielimy go lub przecieramy przez nylonowe sitko
 - Do rozdrobnionego grochu dodajemy sól ,drobno pokrojoną, przesmażoną, wystudzoną cebulę , pieprz , majeranek i 2 jajka - mieszamy dokładnie , by składniki się połączyły
 - Z otrzymanej masy formujemy zgrabne kotlety, (ja nabierałam dużą łyżką i przekładałam na talerz z bułką ) panierujemy i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron
 - Do takich kotletów pasuje surówka z porów.
 
Groch posiada magnez, kobalt, fosfor, błonnik, białko roslinne, żółty fosfor- przeciw reumatyzmowi, kamicy nerkowej i wątrobowej, utracie odporności na zmęczenie, migrenie, łamaniu w kościach, bezsenności, zapaleniu pecherza, problemom z dną tzn. odkładaniem się kwasu moczowego w stawach.

Podoba mi się ten pomysł! Robiłam już kotlety z soczewicy czy ryżu, czas na groch:)
OdpowiedzUsuńZ soczewicy tez robiłam :)
UsuńZ soczewicy tez robiłam :)
OdpowiedzUsuńZ grochu jeszcze nie robiłam...ciekawy pomysł:-)
OdpowiedzUsuńKotleciki wyglądają cudnie. Takie rumiane. Mniam, mniam :-)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takich..moja sąsiadka robi kotlety z fasoli.
OdpowiedzUsuńO to, to! Zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają. Smak niemal czuję. Do takich kotlecików pasowałaby moja sałatka z selera naciowego - polecam i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZobaczyłam Twoja sałatkę , pasuje :)
UsuńSuper alternatywa dla mięsa, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie strączkowe kotlety, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńKotlety smaczne, ale podczas smazenia pija tluszcz jak szalone :(
OdpowiedzUsuń