czwartek, 30 sierpnia 2012

Surówka z dyni z bakaliami





Składniki :

  • około 1 szklanki startej dyni , może być tez drobno pokrojona w kostkę
  • 1 małe jabłko
  • łyżka majonezu lub majonezu z jogurtem
  • sól , pieprz , cukier
  • natka pietruszki 
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka płatków migdałowych 

Przygotowanie :
  1. Dynię zmieszać ze startym jabłkiem , pokropić lekko sokiem z cytryny , dodać do smaku soli , cukru i pieprzu
  2. Rodzynki namoczyć , po 5 -10 min osączyć
  3. Wszystkie składniki wymieszać dodać majonez i rodzynki oraz pokrojoną drobno natkę - wymieszać
  4. Gotową posypać płatkami migdałowymi 
Surówka dobra do potraw  mięsnych :) Smacznego !
Dynia jest bardzo smaczna . Jej miąższ bogaty jest w wodę i błonnik. Zawiera też enzymy.
Jest idealnym połączeniem witamin i składników mineralnych ; miedzi , żelaza , magnezu i potasu.
Reguluje gospodarkę wodną i działa odchudzająco .
Wspaniałe tez są pestki dyni .

4 komentarze:

  1. prezentuje się wybornie, aż chce się zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbowałabym takiej sałatki, zwłaszcza, że z dyni na razie potrafię tylko ugotować zupę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł. Może zrobię odrobinę, bo nie wiem czy ,moje mapety będą jadły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będziesz Aga robić to najlepsza dynia makaronowa , moja miała porowata niezbyt urodziwą skórę , ale pyszna była :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...