Kasze są bardzo zdrowe i należy je jeść . Dlatego gotujmy sobie je choć raz w tygodniu :)
Posiadają w swoim składzie bezcenny KRZEM.
Niedobór tego pierwiastka w naszym organizmie sprawia, że 70 % innych pierwiastków organizm nie przyswaja. Zapotrzebowanie wzrasta gdy nasz organizm zaatakowany jest przez pasożyty, grzyby, bakterie, wirusy i robaki :(
Składniki :
- 1 szklanka kaszy
- 2 szklanki wody
- masło - duża łyżka, sól
Przygotowanie :
- Odmierzoną kaszę przebrać - jeśli jest zanieczyszczona
- Do garnuszka, wsypać kaszę, zalać wodą i wypłukać , odlać ostrożnie brudną wodę
- Zalać przepłukaną kaszę 2 szklankami wody i pozostawić na co najmniej 5-6 godz.
- Przez ten czas kasza wchłonie część wody, teraz postawić garnuszek na ogniu, dodać masło i dobrze wymieszać
- Przykryć pokrywką,gotować na średnim ogniu, często zaglądać, by jej nie przypalić lub by kasza nie wykipiała :)
- Szklankę kaszy gotowałam około 30 min.
- Jeszcze kaszę posolić i gdy zupełnie wchłonie wodę - przykryć , zawinąć szczelnie w gruby ręcznik lub koc i odstawić jeszcze na co najmniej 30 min.
- Po tym czasie spróbować czy dobra :)
Do takiej kaszy dobre są bitki w sosie własnym, gulasz, ale podana tylko z samymi warzywami, (lub z kruchą sałatą w jogurcie) też zaspokoi głód :)
Ja uwielbiam ze skwareczkami z boczku...
Wiem, że jest wiele sprawdzonych przepisów na gotowanie tej kaszy. Jeśli moi Czytelnicy zechcą się nimi podzielić na tym forum to bardzo proszę:) W komentarzach piszemy te sposoby, które mamy wypróbowane i godne polecenia. Dziękuję w imieniu tych którzy takich przepisów potrzebują:)
Ja uwielbiam ze skwareczkami z boczku...
Wiem, że jest wiele sprawdzonych przepisów na gotowanie tej kaszy. Jeśli moi Czytelnicy zechcą się nimi podzielić na tym forum to bardzo proszę:) W komentarzach piszemy te sposoby, które mamy wypróbowane i godne polecenia. Dziękuję w imieniu tych którzy takich przepisów potrzebują:)
Uwielbiam kasze, a tę najbardziej...z fajnym sosem, a szczególnie z gulaszem :) miłego dnia Ulcia
OdpowiedzUsuńTez lubie, pomimo, że gotowanie kaszy jest bardziej kłopotliwe od makaronu lub ziemniaków:)
UsuńMiłego dnia, choć chyli sie juz ku końcowi...
No wiadomo, jednak praktycznie sama się gotuje :)
UsuńOstatnio zastanawiałem się nad wprowadzeniem kaszy do mojej diety, teraz jestem już zdecydowanie przekonany :)
OdpowiedzUsuńWarto.
Usuń(a jednak komentarz jest, super:)
Uwielbiam pęczak! To chyba moja ulubiona kasza! Sama robiłam z niej moje "Pęczotto" ;) zostawiam link, jakbyś miała ochotę zajrzeć. Pozdrawiam serdecznie! Asia
OdpowiedzUsuńhttp://www.asiathinksthings.com/index.php/2012/05/orzotto/
Zajrzę i pozdrawiam:)
UsuńOj pęczak to lubimy... jest taki inny:)
OdpowiedzUsuń:)pozdrawiam Karolko
UsuńTwój blog pozwolił mi przygotować wiele fantastycznych potraw!! Mój chłopak też jest zachwycony (ale chyba bardziej jedzeniem hihi :D )
OdpowiedzUsuńZapraszam również na swojego bloga http://brandnew-lifestyle.blogspot.com :) (przyznam w tajemnicy, że m.in. Twój blog mnie zainspirował do zrobienia własnego) :)
Pozdrawiam :)
Jeśli to prawda to bardzo się cieszę z tej inspiracji, podwójna korzyść:)
Usuńzajrzałam do Ciebie i życzę powodzenia!
super blog :>
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie porady na temat włosów, skóry, paznokci :))
U mnie w domu kasze królują, nie ziemniaki, a właśnie kasze stanowią zazwyczaj podstawę obiadu :)
OdpowiedzUsuńa ja wsypuję kaszę do wrzątku bez deliberacji i już
OdpowiedzUsuńkażdy sposób dobry,byle smakowało:)
UsuńA Ja zjadam kaszę i już! ;-)
Usuń