Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 15 dag masła
- 3 jajka
- 20 dag cukru
- około 1 szklanki mleka
Składniki na masę makową:
- mak 50 dag
- 25 dag sztucznego, a jeszcze lepiej prawdziwego miodu ( moće tez być 20 dag cukru)
- 2 łyżki masła
- bakalie
Przygotowanie ciasta :
- Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i pozostawić w cieple do wyrośnięcia
- Żółtka ucieramy doskonale z pozostałym cukrem, rozpuszczamy masło
- Dodajemy do mąki utarte żółtka, rozpuszczone masło oraz wyrośnięte drożdże- wyrabiamy drewniana łyżką na jednolita masę, tak by wszystko doskonale połączyć
- Jeśli masa zbyt sucha należy dodać ostrożnie letnie mleko i ciągle wyrabiać ciasto
- Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość
Przygotowanie masy makowej:
- Mak moczymy w letniej wodzie przez całą noc, po tym czasie osączamy na sicie
- Przekładamy go do garnka i zalewamy pół na pół wodą z mlekiem- gotujemy kilka minut
- Osączamy ponownie na sicie i po osączeniu mielimy dwukrotnie
- Zmielony mak przesmażamy w garnuszku z miodem (ewentualnie z cukrem),masłem i bakaliami- często mieszamy, studzimy
- Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części i rozwałkować każdą na cienki prostokąt (podsypując je mąką)
- Posmarować cienki placek roztrzepanym jajkiem i dopiero na to rozsmarować 1/2 masy makowej, zwijać ostrożnie w rulon, podwijając końce pod spód
- Można wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem po przełożeniu do foremek, pozostawić jeszcze do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
- Z podanej ilości składników wychodzą mi 2 strucle o wymiarach 30 cm
- Piec przez około 35 min w temp.*C
wolę jak jest więcej maku, ale wygląda bardzo dobrze ;d
OdpowiedzUsuńmnie się strucla kojarzy z Bożym Narodzeniem najbardziej, ale w sumie lubię ją zjeść o każdej porze roku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z makiem!
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona wersja ciasta z makiem:) pycha:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała kawałkiem :-D
OdpowiedzUsuńmniam, podobną będę miała u mamy na święta
OdpowiedzUsuńWszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe, są moimi ulubieńcami :) Roladki uwielbiam, natomiast nie jestem fanką maku. Ale to nie problem, zawsze można zastąpić to innym nadzieniem. Wesołych świąt!
OdpowiedzUsuń