Pomysł na przygotowanie mięsa w ten sposób podpatrzyłam u Alex na blogu- wmojej kuchni
Wypróbowałam go na mięsie z dzika, a u Alex w ten sposób przyrządzony jest schab . Wszyscy, którzy ugotowali schab w ten sposób piszą, że jest pyszny.
Ja ugotowałam mięso jakim dysponowałam w tym momencie, a następnym razem będę próbować ze schabem lub karczkiem :)
Składniki:
- 80 dag szynki z dzika
- sól, liść laurowy. pieprz ziarnisty, 2 ziarnka jałowca
- połowa cebuli, 3 ząbki czosnku
- papryka mielona ostra, pieprz mielony, cząber
- potrzebny jest tez rękaw do pieczenia, który tym razem wykorzystamy do gotowania
Przygotowanie:
- Umyte mięso posmarowałam przecisniętym czosnkiem, posypałam papryką, pieprzem i cząbrem
- Włożyłam do rękawa, obok mięsa ułożyłam pół cebuli oraz włożyłam zgniecione 2 ziarnka jałowca
- Zawiązałam lekko rękaw i schowałam do lodówki na noc
- Rano posypałam solą i mięso "dojrzewało" jeszcze około 2 godz. Mięso posypałam dopiero rano, bo obawiałam się, że posypane na całą noc może być twarde
- Po tym czasie wlałam do garnka zimnej wody, do niej dołożyłam listek laurowy, wsypałam około 2 płaskich łyżeczek soli oraz pieprz ziarnisty
- Mięso szczelnie zawiązałam w rękawie piekarniczym pozbywając się przy tym powietrza z worka
- Włożyłam worek z mięsem do garnka, tak by zawiązanie było przyciśnięte pokrywką (bałam się, że mięso może pomimo wszystko nabrać wody ), ale tak sie nie stało
- Od momentu jak woda zaczęła się gotować, mięso gotowałam 35 min.
- Po tym czasie pozostało jeszcze 15 min. w rękawie, a potem wyjęłam je z worka
- Po pokrojeniu było miękkie, miało fajny smak
- W rękawie pozostał wywar z gotowania, jeśli mięso byłoby przeznaczone na obiad mogłabym zrobić z niego sos, ale przeznaczyłam je do chleba :)
- Po ugotowaniu moje mięso ważyło 60 dag
Jeśli macie wątpliwości co do przyrządzenia tego mięsa proszę pytać. Odpowiem jak je dokładnie robiłam. A na super szczegółowe pytania i odpowiedzi zapraszam do Alex.
mniam, wygląda super !
OdpowiedzUsuńAle szyneczka...wspaniala! Bardzo lubie takie domowe wyroby. Najbardziej z cwikla z chrzanem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog, przejrzysty i czytelny, potrawy wyglądają świetnie oby tak dalej ;)
OdpowiedzUsuńo szynka z dzika, jadłam kiedyś. Była przepyszna!
OdpowiedzUsuńUlcik- zgadza sie wygląda tak jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńMajka-Takie swoje są najsmaczniejsze, wiadomo:)
Justynko-dzięki
Radosławie ciesze się, że mój blog Ci się podoba:)
Martyncio- a jeszcze lepszy jest gulasz, przepis u mnie wkrótce, wszystkich serdecznie i świątecznie pozdrawiam , życzę udanych Świąt:)
dory przepris, sprawdozny? ostatnio robiilam taka i nie wyszla... nie wiem od czego zależy:( pomocy!! bo znow będę musiala latac po całym Poznaniu i szukac produktów henryka Kani - tlyko jego gotowe wędliny jadam..
OdpowiedzUsuńDużo zależy od mięsa, jeśli było młodziutkie to na pewno i smak lepszy.
UsuńTrudno mi zatem powiedzieć czy Tobie tym razem sie uda...
Skoro mięso gotowało się w zamkniętym rękawie, to po co przyprawy w wodzie? (p. 5 przygotowania)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/02/najdelikatniejszy-schab-wg-aleex.html zrobiłam według wskazówek ze wspomnianego wcześniej bloga, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń