czwartek, 28 marca 2013

Szynka gotowana




Pomysł na przygotowanie mięsa w ten sposób podpatrzyłam u Alex na blogu- wmojej kuchni
Wypróbowałam go na mięsie z dzika, a u Alex w ten sposób przyrządzony jest schab . Wszyscy, którzy ugotowali schab w ten sposób piszą, że jest pyszny.
Ja ugotowałam mięso jakim dysponowałam w tym momencie, a następnym razem będę próbować ze schabem lub karczkiem :)



Składniki:

  • 80 dag szynki z dzika
  • sól, liść laurowy. pieprz ziarnisty, 2 ziarnka jałowca
  • połowa cebuli, 3 ząbki czosnku
  • papryka mielona ostra, pieprz mielony, cząber
  • potrzebny jest tez rękaw do pieczenia, który tym razem wykorzystamy do gotowania
Przygotowanie:
  1. Umyte mięso posmarowałam przecisniętym czosnkiem, posypałam papryką, pieprzem i cząbrem 
  2. Włożyłam do rękawa, obok mięsa ułożyłam pół cebuli oraz włożyłam zgniecione 2 ziarnka jałowca
  3. Zawiązałam lekko rękaw i schowałam do lodówki na noc
  4. Rano posypałam solą i mięso "dojrzewało" jeszcze około 2 godz. Mięso posypałam dopiero rano, bo obawiałam się, że posypane na całą noc może  być twarde
  5. Po tym czasie wlałam do garnka zimnej wody, do niej dołożyłam listek laurowy, wsypałam około 2 płaskich łyżeczek soli oraz pieprz ziarnisty
  6. Mięso szczelnie zawiązałam w rękawie piekarniczym pozbywając się przy tym powietrza z worka
  7. Włożyłam worek z mięsem do garnka, tak by zawiązanie było przyciśnięte pokrywką (bałam się, że mięso może pomimo wszystko nabrać wody ), ale tak sie nie stało
  8. Od momentu jak woda zaczęła się gotować, mięso gotowałam 35 min.
  9. Po tym czasie pozostało jeszcze 15 min. w rękawie, a potem wyjęłam je z worka
  10. Po pokrojeniu było miękkie, miało fajny smak
  11. W rękawie pozostał wywar z gotowania, jeśli mięso byłoby przeznaczone na obiad mogłabym zrobić z niego sos, ale przeznaczyłam je do chleba :)
  12. Po ugotowaniu moje mięso ważyło 60 dag
Jeśli macie wątpliwości co do przyrządzenia tego mięsa proszę pytać.  Odpowiem jak je dokładnie robiłam. A na super szczegółowe pytania i odpowiedzi zapraszam do Alex. 
Alex dziękuję.


10 komentarzy:

  1. Ale szyneczka...wspaniala! Bardzo lubie takie domowe wyroby. Najbardziej z cwikla z chrzanem :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny blog, przejrzysty i czytelny, potrawy wyglądają świetnie oby tak dalej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o szynka z dzika, jadłam kiedyś. Była przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulcik- zgadza sie wygląda tak jak smakuje:)
    Majka-Takie swoje są najsmaczniejsze, wiadomo:)
    Justynko-dzięki
    Radosławie ciesze się, że mój blog Ci się podoba:)
    Martyncio- a jeszcze lepszy jest gulasz, przepis u mnie wkrótce, wszystkich serdecznie i świątecznie pozdrawiam , życzę udanych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dory przepris, sprawdozny? ostatnio robiilam taka i nie wyszla... nie wiem od czego zależy:( pomocy!! bo znow będę musiala latac po całym Poznaniu i szukac produktów henryka Kani - tlyko jego gotowe wędliny jadam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo zależy od mięsa, jeśli było młodziutkie to na pewno i smak lepszy.
      Trudno mi zatem powiedzieć czy Tobie tym razem sie uda...

      Usuń
  6. Skoro mięso gotowało się w zamkniętym rękawie, to po co przyprawy w wodzie? (p. 5 przygotowania)

    OdpowiedzUsuń
  7. http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/02/najdelikatniejszy-schab-wg-aleex.html zrobiłam według wskazówek ze wspomnianego wcześniej bloga, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...