niedziela, 22 września 2013

Gofry





Składniki:
  •  2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Przygotowanie:
1. Rozgrzać gofrownicę.
2 .Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. 
3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
4. Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :).
przepis z mojewypieki.com

Z podanej ilości składników wyszło 14 małych gofrów :)


  Do posmarowania gofrów lub wafli można wykorzystać  tradycyjną koreańską "herbatę" cytrynową z miodem .  Ta herbata jest swoista w smaku i jakże inna od znanych nam herbat :)
A jeśli 3-4 łyżki "herbaty" rozmieszamy w szklance przegotowanej wody to uzyskamy oryginalny w smaku napój.
Latem zrobimy chłodny, orzeźwiający w smaku napój, a jesienią czy zimą przygotujemy napój gorący i rozgrzewający. Można też dodać łyżeczkę do ulubionej czarnej herbaty.





20 komentarzy:

  1. Uwielbiam gofry zwłaszcza z bitą śmietaną.
    Ja kiedyś robiłam domowe ale mi się bardzoooo długo piekły.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana mam gofrownicę w domu i często jej używam. W domu gofry to istny przysmak. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mała kuchareczka- nie zrażaj się i próbuj :)
      katarina555- to dość prosty i smaczny deser,pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Witam:)
    Uwielbiam gofry, a Twoje wyglądają idealnie, szkoda tylko że nie da się ich wyjąć z ekranu:))
    Pozdrawiam
    Zapraszam także do siebie, jeśli znajdziesz chwilkę, u mnie jest trochę biżuteryjnie i wiklinowo:)
    http://jewelajna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... a szkoda, ja też mam niejednokrotnie ochotę coś skubnąć z ekranu:)
      Wilczyco - dla mnie też:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. A pokuszę, a co mi tam, a jakie pyszne były z moimi dodatkami :)

      Usuń
  5. klasyczne gofry zaspokoją brzuszek nie jednego łasucha ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gofry!! Pani wyszły wręcz idealne!:) Szkoda, że gofrownica mi się popsuła :(

    OdpowiedzUsuń
  7. moje ulubione to z bitą śmietaną i owocami:) jadam rzadko, bo nie mam gofrownicy:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne!
    Nie mam maszynki i pozostaje mi delektowanie się Twoimi,wirtualnie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ulu ale kusisz tymi goferkami, wyglądają bardzoooo smacznie:)a o takiej herbacie to pierwszy raz słyszę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wielka szkoda że nie mam gofrownicy :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Mogę porwać jednego gofra :)? Tak apetycznie wygląda, że nie mogę się mu oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj robiłam te gofry i mi nie urosły. Robiłam po raz pierwszy w ogóle gofry i pokiełbasiłam. Jak już dodałam ubitą pięknie pianę z białek to przypomniałam sobie, że jeszcze trzeba dodać proszek do pieczenia i olej :/ Oleju dałam mniej niż w przepisie bo wystraszyłam się, że będzie za tłuste. Wymieszałam... czy ma to wszystko wpływ na rośnięcie ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprobuj jeszcze kiedys
      Moze zrobione wg przepisu beda juz udane. Powodzenia.

      Usuń
    2. na pewno, bo mimo pokiełbaszenia proporcji i składu wyszły bardzo smaczne a ja uwielbiam gofry :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...