środa, 22 stycznia 2014

Rozgrzewające piwo z jajkiem

To idealny grzaniec na mroźne wieczory i pierwsze objawy przeziębienia :)

Składniki :
  • butelka piwa - 500 ml
  • 2 żółtka
  • kilka goździków, szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
Przygotowanie :
  1. Żółtka utrzeć na puszystą masę z 2 łyżkami cukru trzcinowego
  2. Do rondelka wlać piwo i postawić na ogniu, uważać, by tylko się podgrzało,a nie zagotowało
  3. Wlewać ostrożnie utarte żółtka, mieszać, podgrzać
  4. Dołożyć przyprawy, zdjąć z ognia, pozwolić by przyprawy przeszły do napoju, pić dobrze ciepłe
Wlewając piwo do szklanek przecedziłam przez sitko.

     

    

12 komentarzy:

  1. Nie piłam piwa w takiej kombinacji, ciekawe jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. No grzańca bardzo lubie ale takim jestem szczerze zaskoczona :P Jajko jest wyczuwalne? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie wyczuwam :) trzeba tylko umiejętnie wlewać żółtko do piwa by się nie "zważyło".

      Usuń
  3. Wow ciekawy sposób na grzańca :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za ciekawy napój, nigdy nie piłam ;) Ciekawa jestem smaku!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam wcześniej takiej wersji piwa :) Intrygujące

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię przygotowywać nowe potrawy których uda mi się znaleźć ciekawy przepis, ale odkąd jestem na diecie moje przepisy są dosyć ubogie ; c

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne połączenia :) bardzo interesujący blog.
    zapraszam http://nikoladrozdzi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej, jak ja tego nie lubię! :(
    Ale to fakt, że jest rozgrzewające, kiedyś mi mój M takie zrobił. Strasznie się je piło, ale pomaga na bank :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój przepis jest bez jajek, ale za smaczny. Najlepiej gorzkie piwo, może być IPA Konstancin, podgrzać, dodać dwie łyżki miodu, i otartą skórkę z pół pomarańczy. Poezja, i oczywiście samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...