Składniki na zaczyn : Ciasto przed włożeniem do foremek.
- 160 g mąki pszennej razowej
- 6 łyżek zakwasu z mąki żytniej lub pszennej razowej
- 100 g wody
- Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy w cieple do fermentacji na około 16 godz.
- Po tym czasie zaczyn wyglądał jak na zdjęciu powyżej.
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 200 g mąki pszennej razowej
- 445 g mąki pszennej typ 650
- 530 g wody z solą i 1 łyżka octu balsamicznego, u mnie były 3 płaskie łyżeczki soli i łyżka miodu
Przygotowanie :
- Składniki mieszamy i wyrabiamy nie za długo, masa jest dość luźna, dlatego chleb będziemy piec we foremkach
- Ja wyrabiałam wpierw drewnianą łyżką, a potem zwykłym robotem około 5 min.
- Po tym czasie pozostawiamy ciasto na 30 min. odpoczynku
- Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanych foremek, ( u mnie 25 x 11 cm, a druga to była foremka od automatu do pieczenia chleba), można zrobić jeden większy bochenek. Na dno tej właśnie formy włożyłam kilka pokrzyw i do tej części ciasta dołożyłam garść świeżej, pokrojonej pokrzywy. Spód posypałam płatkami, a wierzch sezamem
- Ciasto w foremkach rosło u mnie niecałe 4 godz.
- Piekłam w temp. 230 stopni C, około 50 min. Ale pewnie każdy piecyk piecze inaczej. Sprawdziłam patyczkiem, tak jak zwykłe ciasto:)
Chleby były bardzo smaczne i nie było przy nich dużo pracy. Ten z pokrzywą niewiele różnił się smakiem od tego bez pokrzywy, ale wyglądał efektowniej. No i może był jeszcze zdrowszy.
Przepis pochodzi od Dany, dziękuję.
Jako, że sezon na świeże zioła trwa, proponuję wspaniałe pesto z...pokrzywy.
Z makaronem smakuje wyśmienicie :)
Jako, że sezon na świeże zioła trwa, proponuję wspaniałe pesto z...pokrzywy.
Z makaronem smakuje wyśmienicie :)
Uwielbiam różne dobre chleby.
OdpowiedzUsuńMiłej środy życzę i pozdrawiam wiosennie :-))
Zapachniało Twoim chlebkiem aż u mnie :) Nie ma nic lepszego od domowego chlebka na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek, domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Przyda mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńAle to brzmi: razowy i z POKRZYWĄ! Samo zdrowie w piekarniku! Paru ekologów aż się zatchło z wrażenia :-D
OdpowiedzUsuńI widok tego chlebka jest bardzo obiecujący - dużo dziurek, ten charakterystyczny wygląd no i fakt, że mimo braku drożdży tak pięknie wyrósł!
wygląda bardzo smakowicie,muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają Twoje potrawy. Zostaję na dłużej, bo lubię gotować, a Ty masz tu ciekawe przepisy. To, co robisz, to też wielka sztuka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuję Twój chlebek:) nie pomyślałabym, że można dodać pokrzywę do chleba.
OdpowiedzUsuńdobry przepis....ciekawe czy mi by wyszły takie ładne chlebki jak gotowanie to dla mnie czarna magia;)heh
OdpowiedzUsuńZadziwiasz mnie tą różnorodnością i wymyślnością potraw. Takiego chleba jeszcze nie smakowałam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie też na pewno wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńI znów pyszny CHLEBEK :))
OdpowiedzUsuń