Na Dzień Matki proponuję ciasto które łatwo upiec :)
Składniki :
Przygotowanie farszu :
Składniki :
- 5 żółtek ; u mnie były 3 z jaj kaczych i 2 kurze
- 3 szklanki mąki : 1 szklanka mąki krupczatki, 2 szkl. mąki zwykłej pszennej
- 250 g tłuszczu do pieczenia
- sól
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
- Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, sól i połączyć składniki jak najszybciej
- Wsypać proszek i dodawać po jednym żółtku i nadal łączyć składniki siekając je nożem
- Mokrymi rękoma połączyć masę, ( jeśli zbyt twarda dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany ) robiąc kulę z ciasta i schować do lodówki na co najmniej 30 min.
- Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki
- Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki
- Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm.
Składniki farszu jabłkowego:
- około 70 dag przesmażonych jabłek
- ewentualnie kilka łyżek bułki tartej
- sok z cytryny
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty ( mogło być więcej, bo prawie się jej nie wyczuwało )
- Jabłka obrać, pokropić sokiem by jak najmniej ściemniały zetrzeć i przesmażyć z cukrem, często mieszać by nie przypalić
- Dodać cukier, wymieszać i jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę lub dwie bułki tartej - wymieszać, w tym momencie dodać też pokrojona miętę
- Taką masę wyłożyć na ciasto.
Moje uwagi :
wygląda bajecznie:) super pomysł z tą miętą:) z pewnością wzbogaciła smak ciasta:)
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ten jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Z miętą jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na dodanie mięty:)
OdpowiedzUsuńFajne te wtręty "rustykalne" - kacze jajka, mięta w nadzieniu... to czyni ten przepis innym niż wszystkie :-)
OdpowiedzUsuńP.S. Czy to pigwowiec tak ślicznie kwietnie?
Tak to pigwowiec, ale to zdjęcia sprzed kilku dni, teraz po kwiatkach nie ma śladu, a były śliczne :)
UsuńUla,
OdpowiedzUsuńtakie ciasto i życzenia to cudny prezenet w dzisiejszym dniu!
Pozdrawiam.
Ach Ulu Twoje ciasta są takie piękne. Kacze jaja - no cóż, to nie jest najdostępniejszy składnik, ale czegóż się nie robi dla tak cudnie wyglądającej szarlotki. Udam się na poszukiwania na przekór przeciwnościom i niedostępności kaczych jaj w ogólnej sprzedaży :))))
OdpowiedzUsuńOj, jak Ja lubię takie szarlotki "z kratką"":)
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda smakowicie i ten pomysł z miętą fajny :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
No kurcze, ale mi narobiłaś apetytu na szarlotkę :D Masz piękne kwiaty! :D
OdpowiedzUsuńLubie takie proste przepisy...pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tą miętą:) a kocham ciacha z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńto ciasto , które nigdy się nie znudzi, przynajmniej mi :)
OdpowiedzUsuńpycha!
Wspaniały pomysł z dodatkiem mięty, dekoruję nią i owszem, ale do środka , to jest super akcent orzeźwiający i wzbogacajacy smak. Zapamiętam i może wreszcie więcej bedę to pyszne zielsko wykorzystywać, bo jest tak ekspansywne w ogrodzie,że zacznę w końcu je przerzedzać.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie. Na pewno też jest pyszny. ja niestety jestem słaba w ciastach, jedyne co mi dobrze wychodzi to blok czekoladowy. Szarlotka zawsze jest zbyt twarda.. nie mam serca do ciast :)
OdpowiedzUsuńchoć nie przepadam za jabłkami poddanymi obróbce termicznej, to muszę przyznać, że Twojego jabłecznika chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń