środa, 4 czerwca 2014

Chleb z mąką orkiszową


10 g zakwasu czynnego
190 g mąki żytniej razowej typ 2000
około 150 ml letniej wody
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. w ciepłe miejsce.



Składniki :
  • 80 g mąki orkiszowej - uzyskanej po zmieleniu ziarna w młynku do kawy, innej akurat nie miałam
  • cały zaczyn
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 dag  drożdży instant
  • około 3/4 szklanki wody
  • płaska łyżka kminku
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
Przygotowanie :
  1. Wszystkie składniki połączyłam i wyrabiałam ręcznie dość długo
  2. Pozostawiłam do urośnięcia w misce,  przełożyłam ponownie do wysmarowanej foremki
  3. Po wyrośnięciu piekłam w automacie do chleba  - program 12
       Wyrobienie i upieczenie tego chleba nie jest trudne, dlatego go polecam nawet tym którzy nie robią chleba dość często. A przez dodatek drożdży instant mamy większą pewność, że się uda :)
            Pieczony w automacie ma niestety z wierzchu białą skórkę :(
             Przepis nie jest mój oryginalny, pochodzi z sieci, ale już nie wiem skąd.

6 komentarzy:

  1. Zawsze chleby są dobre zwłaszcza dobrze wyrobione,buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naszym marzeniem jest móc wypiekać właśnie taki pyszny, zdrowy chleb w studenckim mieszkanku ale póki co to tylko marzenie. Pycha! Dla nas to kolejna inspiracja u Pani na blogu.
    Pozdrawiamy :) :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb orkiszowy jadłam tylko kupiony ze sklepu. Taki własnoręcznie zrobiony musi być bardzo pyszny :) Warto jeść chleb orkiszowy bo jest zdrowy i dietetyczny. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie chleby, a już domowy musi być przepyszny! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze orkiszowego chleba, wygląda pysznie i z pewnością jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mamo jaki obłędny chlebuś:) cudownie wyrósł:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...