10 g zakwasu czynnego
190 g mąki żytniej razowej typ 2000
około 150 ml letniej wody
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. w ciepłe miejsce.
Składniki :
- 80 g mąki orkiszowej - uzyskanej po zmieleniu ziarna w młynku do kawy, innej akurat nie miałam
- cały zaczyn
- 200 g mąki pszennej
- 2 dag drożdży instant
- około 3/4 szklanki wody
- płaska łyżka kminku
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki połączyłam i wyrabiałam ręcznie dość długo
- Pozostawiłam do urośnięcia w misce, przełożyłam ponownie do wysmarowanej foremki
- Po wyrośnięciu piekłam w automacie do chleba - program 12
Wyrobienie i upieczenie tego chleba nie jest trudne, dlatego go polecam nawet tym którzy nie robią chleba dość często. A przez dodatek drożdży instant mamy większą pewność, że się uda :)
Pieczony w automacie ma niestety z wierzchu białą skórkę :(
Przepis nie jest mój oryginalny, pochodzi z sieci, ale już nie wiem skąd.
Zawsze chleby są dobre zwłaszcza dobrze wyrobione,buziaki.
OdpowiedzUsuńNaszym marzeniem jest móc wypiekać właśnie taki pyszny, zdrowy chleb w studenckim mieszkanku ale póki co to tylko marzenie. Pycha! Dla nas to kolejna inspiracja u Pani na blogu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :) :*
Chleb orkiszowy jadłam tylko kupiony ze sklepu. Taki własnoręcznie zrobiony musi być bardzo pyszny :) Warto jeść chleb orkiszowy bo jest zdrowy i dietetyczny. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie chleby, a już domowy musi być przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Nie robiłam jeszcze orkiszowego chleba, wygląda pysznie i z pewnością jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńmamo jaki obłędny chlebuś:) cudownie wyrósł:D
OdpowiedzUsuń