Taka zupa będzie smakować nie tylko tym którzy lubią tradycyjną pomidorówkę.
W Wielkim Tygodniu ta postna zupa może znaleźć nowych wielbicieli :)
- 3 puszki pomidorów całych lub krojonych
- pół pęczka bazylii
- masło klarowane
- 2 ząbki czosnku, cebula
- 3 łyżki mąki
- około 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz czarny i cayenne, cukier, liść laurowy
Przygotowanie :
- Pomidory wraz ze sosem przelać do garnka, dodać pokrojoną bazylię - zmiksować razem i gotować około 30 min. bez przykrycia, do zgęstnienia
- Cebulę i czosnek pokroić drobno, przesmażyć na maśle klarowanym
- Mąkę rozmieszać w bulionie (do letniej, przegotowanej wody włożyć kostkę rosołową i pozwolić jej rozpuścić się przez mieszanie) i wlać do masy pomidorowej, energicznie mieszać - zagotować, dołożyć przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz liść laurowy
- Całość zredukować przez powolne gotowanie, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem czarnym i cayenne dla zaostrzenia smaku, zblendować ( wyjąć wpierw liścia )
- Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany.
Ten przepis na zupę znalazła w sieci oraz ugotowała moja Córka :)
Była bardzo smaczna, to porcje dla 3 osób.
Moja ukochana zupka :-)
OdpowiedzUsuńKremy..uwielbiam...pomidorowa mniam :)
OdpowiedzUsuńMmm zjadłabym takiego kremu :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Zapewne cudowna!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupka i swietny pomysł na zdjęcie!
OdpowiedzUsuńZupa krem jest super , właśnie dziś mam gotować pomidorową ale tradycyjną z koncentratem. Ja lubię z makaronem a moi domownicy z ryżem -- a więc będzie z ryżem. Pozdrawiam !!!
OdpowiedzUsuńU mnie bywa różnie z tą tradycyjną, ale domownicy wolą chyba z kluskami, pozdrawiam również :)
Usuńbardzo ciekawy pomysł na zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobię te zupę podobnie ale przecier pomidorowy robię sama i dodaję do pomidorów 1-2 antonówki. przecier zagęszczam,dodaję przyprawy i zamykam w słoikach. Potem tylko słoik otworzyć i wlać do wywaru.T aki przecier jest też dobry do picia ,antonówka nadaje fajny smak i zapach.
OdpowiedzUsuńW sezonie pomidorowym postaram się skorzystać z Twojego przepisu, bo bardzo ciekawy, pozdrawiam :)
UsuńTak pomidorowa zawsze . :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krem z pomidorów, to ciekawa odmiana dla klasyczne pomidorówki:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo energetycznie, jak świeże pomidory!
OdpowiedzUsuńten kolor!
OdpowiedzUsuńObłęd <3
pomidorowa to smak który zawsze mi się kojarzy z dzieciństwem, w wersji kremu jest również pyszna. uwielbiam pomidory pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńWygląda pycha, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie podana!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masła klarowanego można zwykłe?
OdpowiedzUsuńTak, używam klarowanego bo wydaje się zdrowsze :)
UsuńAle oczywiście może być zwykłe masło :)
Usuń